2020,  3 october,  Amsterdam,  Bril,  Bubbels,  Cabaret,  Champagne,  Chocolade,  Culischrijven,  Cultuur,  D66,  Drinken,  Eten,  Feminisme,  Film,  Gave Wijven Podcast,  Gemeenteraad,  Goed doel,  Hardlopen,  Hotel,  Katten,  Kibbeling,  Kunsthal,  Lakenhal,  Leiden,  Lezen,  LIFF,  Maastricht,  Masturdating,  Mondmaskers,  Museum,  Natuur,  Poezen,  Sport,  Thuis werken,  Uitjes,  Voedselbank,  Vrienden,  Wijncursus,  WSET3

Dit was 2020

Dat ik wel van een goeie traditie hou, is inmiddels welbekend, en dat ik niet te beroerd ben om mijn eigen tradities te verzinnen, is ook wel gebleken – het is nu de derde keer dat ik aan het begin van het jaar een terugblik op het afgelopen jaar doe, en omdat alles wat je drie keer doet een traditie is (want alles waar je drie van hebt is een verzameling) kan het jaaroverzicht nu bij de vaste rubrieken. Nog even en dan hangt deze blog van vaste rubrieken aan elkaar… Maar goed, 2020 was, zoals mijn lieve vriend Patrick het omschrijft, een ‘vaginaal jaar’ – en toch heb ik relatief veel nog voor elkaar gekregen, qua leuke uitjes, avonturen en etentjes. Kijk maar!

Januari

In januari nam ik in het prachtige Marktsteeg 10 een auditiefilmpje op voor het Leids Cabaret Festival, en hoewel het natuurlijk fucking hilarisch was, ben ik afgewezen. Ik bezocht zeven nieuwjaarsrecepties, waaronder die van de PvdA, de gemeente Leiden, D66 en wederom Marktsteeg 10, waar ik in gesprek raakte met Casper en Marie, een gesprek dat me uiteindelijk geïnspireerd heeft om mijn dieet serieus aan te pakken. Marc en Thomas vroegen mij als halve BABS. Ik ging naar het kattencafé, at met Bas bij Portfolio in Den Haag, zag Dark Waters en Parasite in de bioscoop en vertelde enthousiaste verhalen over het Novum op de open school. Met leerlingen bezocht ik het Rijksmuseum en Body Works in Amsterdam en ik draaide tijdens de onderwijsstaking een dag mee bij de Voedselbank.

Februari

In februari verwerkte ik de afwijzing voor het cabaretfestival door samen met Lianne een stand-up workshop te doen bij Club Haug – dat was zo leuk dat ik mijn zelfvertrouwen weer een beetje terugkreeg. Diezelfde dag aten we bij Sans Frou Frou in Rotterdam en vierden we de 30ste verjaardag van Martine. Met Gemma ging ik naar Nabucco, en met Michel bracht ik een nacht door in een prachtig hotel in Schiedam – en bij een bezoek aan het Stedelijk Museum daar mocht ik 10 minuten alleen met een Rothko in een kamertje doorbrengen. Ik at kaas met Martine en Jan Hendrik om hun bruiloft te bespreken, at met Lianne bij Graphite en ging met Michel naar het Kunstmuseum en naar Othello in de Koninklijke Schouwburg. Aan het eind van de maand ging ik naar de definitieve slotverkoop van Cora Kemperman, waar ik een selfie met mijn heldin mocht maken.

Maart

Begin maart had ik een afspraak met mijn moeder om te lunchen en naar de tentoonstelling van Thierry Mugler in de Kunsthal te gaan, maar mijn moeder vond het na de lunch wel weer mooi geweest, dus de tentoonstelling bezocht ik alleen. Op Internationale Vrouwendag werd de Leidse 50-lijst gepresenteerd, waar ik, kennelijk een belangrijke Leidse vrouw in de categorie ‘overig’, ook op stond. Ik begon aan een cursus culinair en wijnschrijven bij Onno Kleyn, met een fysieke bijeenkomst, maar dat was dan ook meteen de laatste, want kort daarna gingen we in intelligente lockdown. Op de valreep nam ik nog een filmpje op voor D66 Onderwijs en ontbeet ik bij FG met Bas en Michel. Maar toen hield alles op: toen we verder niets meer mochten, maakte ik met Frank een bemoedigend filmpje voor zijn collega’s, deed ik boodschappen met Michel en stelde ik vragen aan het College, waarin ik mijn zorgen uitte over de gevolgen van corona voor de cultuursector.

April

Ook in april was zo’n beetje alles online, tenminste, alles wat doorging, want de Athene-reis werd gecanceld. Ik schreef elke dag in de corona-diaries, vierde de verjaardag van Lianne via Zoom, en rondde de cursus culi-schrijven af met enthousiaste feedback van Onno. Verder heb ik veel hardgelopen, door de stad gewandeld, thuis aan krachttraining gedaan en zitten lezen. Ik mocht Eva Schreuder interviewen voor Culthelden, en dat was leuk omdat het sowieso leuk is om mensen te interviewen, maar ook omdat ik een dansvoorstelling live kon zien. Het werd lekker weer, vooral met Pasen, we ruimden de tuin op en we zagen kuikentjes. Oh, en de eerste asperges dienden zich aan.

Mei

In mei mocht er alweer iets meer. Samen met Lianne werkte ik een dagje in een hotel aan onze respectieve schrijfprojecten (ieder in een eigen kamer met een deur ertussen). Michel knipte zijn eigen haar om 3 uur ‘s nachts met een fles wijn in zijn mik, want ‘dan durf ik het pas’, en verklaarde de kapper tot een overschat beroep. We deden een online wijnproeverij bij La Bordelaise, ik bereikte mijn streefgewicht, had een fotoshoot, toen de contactberoepen weer contact mochten maken had ik een facial en een massage, en we kwamen Frank tegen toen wij door de stad wandelden en hij op zijn bootje langsvoer.

Juni

Omdat we in juni weer uit eten mochten, hebben we dat ook intensief gedaan. Op de eerste dag dat het kon dronk ik champagne bij Wielinga, en twee dagen later ging ik met Lianne lunchen bij FG. Ik ging naar de kapper, zag Emma in de bioscoop, bezocht een middag in de Stadsgehoorzaal met Frank, waar we een voorstelling van Dansblok en een voorstelling van het PS Theater zagen en ik ging naar de Lakenhal. Ik ontwikkelde eczeem en ging naar een Black Lives Matter demonstratie, met mondkapje natuurlijk, en in de raad was er veel gedoe over de ‘bed, bad en brood’-opvang. Voor het Els Borst Netwerk nam ik een podcast op met Kajsa Ollongren en Kaouthar Darmoni. Omdat het weer goed was en we verder niet zoveel te doen hadden, gingen Michel en ik veel fietsen, met als hoogtepunt de tocht naar Burgerveen om paling te eten. Ik investeerde in een aantal tools om mijn bureau een beetje werkbaarder te maken, en dat scheelde behoorlijk in pijn aan mijn schouder.

Juli

Juli is normaal voor mij de feestmaand, want ik ben dan jarig, en ik had mijn 45ste verjaardag op een heel toffe manier willen vieren, maar ja, corona, dus ik heb geen feest gegeven op de 15de. Toch was er genoeg te vieren: mijn tutorleerlingen kregen allemaal hun diploma en we konden hen zowaar een diplomauitreiking aanbieden, ik borrelde met Lianne, Martine en Mark en Caroline, Michel en ik dineerden bij FG toen ik jarig was (want met zijn tweeën uit eten mocht wel) en een paar dagen later lunchte ik met Bas bij Fred. Ik gaf een groot deel van mijn vakantiegeld uit aan een racefiets en maakte mooie ritten. David, Calinda en Louis kwamen langs en we gingen met zijn allen naar Naturalis. Aan het eind van de maand aten we met Aad bij Bord’o, een restaurant waar we al jaren ten onrechte niet geweest waren. Maar die fout hebben we de rest van het jaar nog vele malen rechtgezet.

Augustus

Augustus was een mooie maand. Ik maakte mijn eigen ring in een workshop bij Eva Schreuder, met goud, zilver en diamant, ik kocht een Céline Trio-tas, waar ik al een tijdje voor aan het sparen was, en vierde die aanschaf op het dak van de Bijenkorf in Amsterdam met champagne. En met Lianne, want wij gingen samen eten bij The White Room. Met politieke vrienden heb ik gebarbecued bij de Buurt, waar Michel en ik ook een rosé-proeverij hadden bezocht. Ik ging in mijn eentje naar Maastricht, waar ik twee nachten in mijn lievelingshotel doorbracht en lekker mijn eigen dingetjes deed. Met Martine lunchte ik bij Fred, met Bas proefde ik kaas, met Michel at ik de beste kibbeling van mijn leven in Bruinisse, die extra lekker smaakte vanwege de grote fietstocht die we net gemaakt hadden. Het schooljaar bleek ook te kunnen beginnen zonder dat wij een feest voor vrienden en collega’s gaven.

September

In september leek alles wel een beetje normaal, we mochten gewoon naar school, met mondkapjes in het OV, maar aan het begin van het jaar verder niet in de school; er was een workshop ‘Ilias in 1 dag’ voor klas 4, ik had enorm veel vergaderingen van de raad (inclusief de enige live-vergadering in tijden, in Naturalis) en de commissies, verlengde mijn rijbewijs en moest constateren dat de tijd zover was gevorderd dat ik een leesbril moest dragen. Ik richtte een hele vitrinekast vol met klassieke Playmobil in op mijn werkkamer. Ik mocht gaan schrijven voor Grapefinds, een superleuke website over wijn en wijnhotspots, en in dat kader bezochten Michel en ik de wijnkelder van Colin van de Twee Spieghels en maakte ik met Yvo een roadtrip naar Maastricht om bij Mes Amis te eten. Met Michel fietste ik door de mooiste duinen (de Amsterdamse Waterleidingduinen) om de smerigste kibbeling te eten (bij De Zeemeermin in Zandvoort).

Oktober

Oktober was voor mij niet zo’n goede maand. Ik had heel veel stress van alle toenemende coronacijfers en van het feit dat niemand leek te vinden dat docenten ook maar enig recht op ongemak hadden want de scholen moesten gewoon openblijven. Dat gevoel een soort coronaschietschijf te zijn werd me hier en daar een beetje te veel. Gelukkig was er Bas, die me meenam naar Noordwijk om op het strand te wandelen, Michel, die met me een weekend naar Soest ging om in het bos te wandelen, en Frank, die met me ging fietsen naar Scheveningen en me kibbeling gaf. Ik ging ook nog naar de bioscoop (Tenet en The Nest), zag in het kader van het LIFF vier films, nam een filmpje op voor D66 Leiden en vierde alleen maar 3 october door de hoge hoed van Marc te pikken en korenwijn te drinken. Verder mocht er niks.

November

Begin november gingen de bioscopen en musea weer dicht, wat voor iedereen vervelend was, maar voor de organisatie van het LIFF zeker. Toch zag ik op de valreep nog Supernova, de mooiste film van het jaar, en 4 andere films, die vast ook prima waren, maar niet Supernova. De hotels bleven nog wel over, wat goed uitkwam, want Michel en ik waren 22 jaar bij elkaar en we hebben dat groots gevierd in het Conservatorium-hotel in Amsterdam – een heerlijk verblijf, inclusief champagne op de kamer. Ik kocht een kunstwerk van Johan Deckmann, dronk Beaujolais Nouveau, genoot van kunst in het Singelpark, wandelde met Bas door de duinen bij Scheveningen, zag een voorstelling van de Bakchanten op school en toen de bioscopen weer opengingen nog 2 films. Maus werd heel ziek en we moesten afscheid van haar nemen.

December

Op 1 december kon ik de luikjes openen van alle adventskalenders die ik voor mezelf had gekocht, en ik kreeg ook een mooi pakket van Tony’s Chocolate Club, waar ik lid van ben geworden. De immer vindingrijke horeca van Leiden heeft in december denk ik wel 10 liter Glühwein aan mij, Michel en verschillende constellaties van vrienden verkocht, omdat dat zo’n beetje het enige sociale wat we mochten doen was. Ik mocht in de jury van de ‘conciërge van het jaar’-verkiezing van D66 Leiden en werd na die uitreiking geïnterviewd door Sleutelstad en Unity. Ik haalde verschrikkelijk veel broodbeleg op voor de kinderen van de voedselbank en mocht mee met het politiebusje om het in te leveren. Er waren online Kerstborrels en pubquizzen, en alle laatste boodschappen en cadeaus moesten ook online gekocht worden. We hadden de stilste Kerst ooit: geen restaurants, geen familiebezoek, geen vrienden over de vloer. Wel heel veel gezelligheid en lekker eten en drinken met zijn tweeën. Op Oudejaarsdag brachten we oliebollen naar Jan en Dennis en daarna dronken we thuis onze een na mooiste fles champagne om te vieren dat we 2020 overleefd hebben. Op naar het nieuwe jaar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.