Corona,  Corona-diaries,  Cursus,  Thuis werken

Thuiswerken voor gevorderden

Na bijna een jaar thuiswerken denk ik dat er geen thuiswerktips zijn die iedereen niet al lang kent. We hebben allemaal aan de intensieve training van de ‘schade en schande’-school meegedaan en weten nu heus wel hoe we allemaal het beste kunnen roeien met de riemen die we hebben. Toch heb ik de afgelopen week een paar dingen gehoord die ik nog niet eerder had gehoord, en ik heb ook een paar plannen gemaakt. In het kader van het Gaan-membership van Structuurjunkie volg ik op het moment de lessen die horen bij het thema ‘Hyperproductief thuiswerken’. Bovendien gaf Cynthia Schultz deze week een webinar met dezelfde titel. Ik heb gemengde gevoelens over dit onderwerp, want hoewel ik altijd wel iets meer productiviteit in mijn leven kan gebruiken en dus heel blij ben met dit thema, wil ik eigenlijk helemaal niet hyperproductief werken. Ik wil gewoon productief werken, dat is me op zich al genoeg. Sterker nog, als ik iets wil leren (behalve dus hoe ik mijn tijd efficiënter besteed), is dat hoe ik kan voorkomen dat ik de hele tijd aan het werk ben. Want waar ik vroeger, toen alles nog kon en mocht, alleen maar op school voor school werkte, werk ik nu thuis voor school, voor de gemeenteraad, voor mijn eigen projecten en doe ik hier en daar nog wat dingen die onder de side hustle vallen, en dan is het soms best moeilijk om een beetje normale tijden aan te houden.

Zo heb ik me voorgenomen om het begin en het eind van de werkdag vast te stellen aan de hand van iets dat ik misschien niet een ‘ritueel’ wil noemen, want dat is niet echt een woord voor mij, maar wel in elk geval een markeringsmoment. Wat ik aan het begin van de dag ga doen weet ik nog niet, maar het plan is om aan het eind van de dag mijn werkplek op te ruimen, mijn laptop dicht te klappen en het formeel een dag te noemen. Dan weet ik ook meteen wanneer ik aan de wijn kan – want als ik op een gegeven moment met chardonnay in mijn donder schoolmail ga beantwoorden is het vragen om problemen, dus het is een goed idee om daar pas mee te beginnen als het kantoor gesloten is. Misschien lukt het me ooit om dan ook de mail op mijn telefoon uit te zetten, maar daar ben ik nu nog niet klaar voor. Ik heb wat geld geïnvesteerd in een paar handige bakken om alle boeken die ik bij de hand wil hebben handiger te kunnen raadplegen (ze lagen op een grote stapel die ongeveer een keer per dag instortte). Een tip uit de webinar die ik meteen in de praktijk heb toegepast was dat je telefoongesprekken waarbij je geen aantekeningen hoeft te maken ook kunt voeren terwijl je buiten wandelt – na een hele dag achter de laptop was het bijna niet erg om een telefonisch overleg van 40 minuten te hebben terwijl ik door het prachtig Singelpark liep, en dat mag een enorme sprong voor de mensheid heten, want ik zoals iedereen weet haat ik bellen. Ik vermoed dat het moment dat ik het thuiswerken helemaal onder de knie heb het moment is dat ik weer naar school mag, maar dat zien we dan wel!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.