Cultuur,  Museum,  Museumselfie

#selfiemuseum

Ik heb weer 5 bijdragen aan het project ‘Museumselfie’ – dus we richten een nieuwe vleugel in met kunst, of in elk geval dingen die museumwaardig worden geacht, met mijn gezicht ervoor. Omdat ik het leuk vind om te doen, niet omdat ik mijn kop nou zo museumwaardig vind. Zo modern is de kunst nog niet…

Zaal 31: ‘La La La Human Steps’, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

selfiemuseum3

M en ik hadden een mooi uitje naar 010: we bezochten deze tentoonstelling, waar niet alleen allerlei prachtige kunst te zien was, maar ook live dans, en gingen daarna naar ‘Songs for Drella’ in de Rotterdamse Schouwburg, wat betekende dat we een hele middag en avond hebben genoten van de combinatie beeldende kunst en dans. Ik vond dit een prachtige tentoonstelling – ik denk dat ik gewoon een voorkeur heb voor thematische tentoonstellingen boven tentoonstellingen over 1 kunstenaar. Dit kunstwerk heet ‘Ahh… Youth’ van Mike Kelley, grote foto’s van een aantal knuffels en eentje van de kunstenaar zelve. Die heeft inmiddels zelfmoord gepleegd, dus dat laat dan toch een tragisch gevoel achter.

Zaal 32: ‘Jeff Koons’, Centre Pompidou, Parijs

selfiemuseum2

Het uitje naar Parijs was natuurlijk ook niet verkeerd, zeker niet omdat het dus gelukt is om de Jeff Koons-tentoonstelling te bezoeken. Die stond hoog op mijn verlanglijst, want ik vind in musea een enkele Koons altijd fascinerend, dus ik was benieuwd hoe ik een oeuvre-tentoonstelling zou waarderen. In hoge mate, bleek: als je al die werken bij elkaar plaatst, blijken ze op mij nog meer effect te hebben. De enorme ballonhond vond ik het allermooist – zo groot en glanzend en een perfecte nabootsing van een gewone ballonhond, daar word ik gewoon ontzettend blij van.

Zaal 33: ‘The Frick Collection’, Mauritshuis Den Haag

selfiemuseum1Nadat ik deze selfie voor de portretbuste van Beatrice van Aragon (van Francesco Laurana) had gemaakt, werd ik door de suppoost aangesproken, omdat ik helemaal niet mocht fotograferen op deze tentoonstelling. Ik was er met mijn moeder, en we hadden ontzettend geluk, want iedereen die ik verder ken en die is geweest moest minstens een uur in de rij staan, terwijl wij gewoon door konden lopen. Dat was een mazzeltje, temeer daar we in totaal misschien 25 minuten op de tentoonstelling hebben doorgebracht. Mooie dingen hoor, maar ze deden me eigenlijk weinig. Deze buste overigens wel, maar meer omdat ik dacht dat het 19e eeuws was, maar hij is van het eind van de 15e eeuw. Blijk ik toch iets minder een kunstkenner dan ik pretendeer.

Zaal 34: ‘Liefde en lust. De kunst van Joachim Wtewael’, Centraal Museum, Utrecht

museumselfie34Deze selfie is genomen voor het schilderij van Perseus en Andromeda; je ziet alleen Andromeda, want mijn grote hoofd bedekt zowel Perseus als de draak. Excuses daarvoor. Maar Wtewael is zo’n ontzettende detailschilder, dat het sowieso moeilijk is om een selfie te maken waar het werk herkenbaar opstaat (kan je hem ook moeilijk kwalijk nemen overigens, wist hij veel dat dit mijn hobby zou worden). M en ik vonden het een prachtige tentoonstelling; er was ontzettend veel op de schilderijen te zien en de toelichting bij de werken was precies uitgebreid genoeg. Al die bejaarden die de bordjes aan elkaar voorlazen hadden wat mij betreft thuis kunnen blijven, maar daar kan het Centraal Museum ook niks aan doen.

Zaal 35: ‘Global Imaginations’, Stedelijk Museum de Lakenhal (in de Meelfabriek), Leiden

museumselfie35Ja, dit is een wat donkere foto. Dat komt doordat ik in een donkere ruimte sta, waar licht wordt geprojecteerd op 3D-geprinte objecten. De installatie heet ‘The Natural Sciences’ en is van Mark Dion, mooi, maar ik vond het niet het allermooiste wat ik daar heb gezien; dat was The Fourth Seal – HE Is To No Purpose And HE Wants To Die For The Second Time van Tsang Kin-Wah, een schitterende installatie waarbij teksten op de grond werden geprojecteerd, maar die niet te fotograferen was. Ik vond het in zijn geheel wel een interessante tentoonstelling op een prachtige locatie, want de Meelfabriek is echt een fraai gebouw, en dat B en ik zo’n beetje alle verdiepingen hebben gezien om alles wat tentoongesteld was te bekijken was dus helemaal geen straf.

Het museumselfie-project is nog lang niet afgerond en ik zal van alles wat ik bezoek verslag uitbrengen door een foto van mijn harses voor een kunstwerk van onschatbare waarde te plakken. Waarvoor bij voorbaat excuses.