Irritaties,  Lijstjes,  Mensen

De 10 van woensdag

Ik ben principieel tegen de doodstraf. Maar soms zijn er mensen die mij zozeer irriteren, dat ik ze het liefst uit de maatschappij zou verwijderen. Dat gaat dan nooit om zware criminaliteit (daar hebben we een uitstekend rechtssysteem voor), maar om lichte vergrijpen.

Deze mensen kunnen wat mij betreft naar de maan:

  1. Moeders die in openbare gelegenheden tegen hun kinderen gillen. ‘Je mag nu wel eens een andere toon tegen mij aanslaan, want als je zo gaat krijsen wordt mamma heel erg boos’ – en dat dan op een enorm volume. Van wie zou dat kind het geleerd hebben? Vast van pappa.
  2. Bejaarden die voordringen en als je er iets van zegt iets over de jeugd van tegenwoordig mompelen. Daar heb ik 2 dingen op te zeggen: ik ben helemaal niet meer jong en jij bent onbeleefd. Oh, sorry, u bent onbeleefd.
  3. Mensen die mij indirect aanspreken in de trein. ‘Misschien wil die mevrouw haar tas even verplaatsen, dan kun je daar gaan zitten.’ Misschien wel, maar vraag het die mevrouw anders even. Ze is echt de beroerdste niet.
  4. Mannen (en ja, dat zijn inderdaad alleen mannen) die met de auto via een andere baan voordringen in een drukke baan. Want alle mensen die gewoon normaal hebben voorgesorteerd staan namelijk stil in die drukke baan omdat ze het leuk vinden en ongetwijfeld minder belangrijk zijn dan die gast met die dikke Volvo onder zijn kont. Natuurlijk.
  5. Mensen die bezwaar maken tegen de toon van een email. Volgens mij hebben ze eigenlijk problemen met de inhoud van de mail, maar daarover durven ze niet in discussie te treden, want een discussie is geven en nemen. De toon is een verwijt dat een kant op gaat. Trek je ballen aan en voer een inhoudelijke discussie.
  6. En als ik dan toch over de mail bezig ben: mensen die ’s avonds om 10 uur mailen en het dan raar vinden dat je daar de volgende ochtend nog niet op gereageerd hebt. Dit zijn soms leerlingen, en die moeten nog volwassen worden, dus die vergeef ik het, maar vaak zijn het mensen die beter zouden kunnen weten.
  7. Mensen die tijdens het eten over ander eten praten. Je proeft niet wat je aan het eten bent als je aan het vertellen bent over totaal andere smaaksensaties. Dan is het dus zonde van het eten en van de moeite van degene die net uren voor je in de keuken heeft gestaan. Gewoon niet doen.
  8. Volwassenen die d/dt-fouten maken en het verschil tussen ‘jou’ en ‘jouw’ niet snappen, en als ze erop aangesproken worden zeggen dat ze het niet goed op de middelbare school hebben geleerd. Mensen, jullie zitten al 15 jaar niet meer op school. Leer iets bij als je een hiaat constateert.
  9. Mensen die in een winkel werken en achter de toonbank gezellig met elkaar staan te kletsen en dat blijven doen, ook al loop je zoekend door de zaak. Ik snap dat jullie even jullie gesprek af willen maken, dames. Maar ik koop niks bij jullie.
  10. Mensen die de rug van een nieuw boek knakken als ze het open doen. Daar heb ik echt helemaal geen tolerantie voor. Misschien moeten die toch maar wel de doodstraf krijgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.