Rome,  School

De 10 van woensdag

Ik ben nu in Rome. En omdat resultaten uit het verleden soms wel garantie voor de toekomst bieden, hier 10 wijze lessen die ik heb geleerd van eerdere Rome-reizen.

  1. Iedereen moet een maillot meenemen. In elk geval als je een vrouw bent. Soms regent het en dan regent het ook hard, en dan krijg je het koud. Koude benen = koud lijf. Een maillot neemt weinig ruimte in en in het ergste geval heb je er voor niks een meegenomen. Dat betekent wel dat het lekker weer is geweest, dus dan moet je ook niet zeuren.
  2. Ik hoef niet te zorgen voor maandverband, tampons, paracetamol en blarenpleisters voor de leerlingen, wat ze ook van me lijken te verwachten. Ze komen zich op school ook niet bij mij melden als ze ineens gaan menstrueren, dus op reis hoeft het ook niet.
  3. Leerlingen zijn niet geïnteresseerd in jaartallen. Of ik ze belangrijk vind of niet, ze gaan het toch niet onthouden. Ik kan me dus in mijn presentaties beter beperken tot chronologische volgorde en vette anekdotes, want die blijven wel hangen.
  4. Pauzes zijn belangrijk. Als ik de kids eens in de zoveel tijd even 10 minuten laat zitten, zijn ze daarna veel minder hangerig. En als ze mee mogen om cappuccino te drinken, zijn ze blij.
  5. Als ik het gevoel wil houden dat ik een mens ben en geen reisleider, moet ik minstens een maaltijd per dag zonder leerlingen kunnen nuttigen. Dan kan ik stoom afblazen en foute grappen maken, zodat ik daarna weer mijn onkreukbare zelf ben. En ja, ik weet dat er niets onkreukbaars aan mij is, maar me-time-deprivatie maakt het nog veel erger.
  6. De investering in het weekabonnement voor bus en metro is zeer de moeite waard. Dit kan ik met zekerheid zeggen sinds we vorig jaar 2 keer meer dan 17 kilometer per dag door Rome hebben gelopen. Zoveel is dat niet, maar op sloom leerlingensjoktempo is het bijna niet te doen.
  7. Ook ik kan gerold worden. Zeker als ik, zoals vorig jaar, mijn afsluitbare tas niet afsluit. Gelukkig bewaar ik mijn passen niet in mijn portemonnee, dus het heeft me alleen de portemonnee en €50 gekost. Maar dit jaar gaat het niet gebeuren.
  8. Als je niet eens in de zoveel tijd iets van fruit eet, ga je je echt klote voelen. Dat geldt voor mij en voor de kids, maar die zijn zich daar niet altijd van bewust. Ik zal dit jaar minstens een keer een rondje appels geven.
  9. Het is niet erg om te verdwalen. Zoals Loesje al zei: ‘Op een zijspoor kom je vaak de leukste dingen tegen’. En de leerlingen weten toch niet waar we echt heen hadden gemoeten.
  10. De leerlingen hebben maar een doel voor ogen: een leuke tijd. Ik kan daar tegenin gaan, een onaardige politiebitch gevonden worden en een rotweek hebben of proberen wat ik wil dat ze meemaken in Rome als deel van die leuke tijd te laten tellen en dan zelf ook een goeie week hebben. Ik zet in op het laatste.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.