Cultuur,  Lijstjes,  Rome,  School

De 10 van woensdag

Ik ben weer thuis. De was is gedaan, de blaren kunnen herstellen. En voor de mensen die willen weten of het leuk is, met 76 pubers in Rome, hier de 10 hoogtepunten van een week met koters en collega’s.

  1. Dat we het volledige programma, met uitzondering van een fontein, een kerk en een kansloze bouwput (ook wel bekend als de Largo Argentina), hebben kunnen uitvoeren. Daar hebben we volgens mijn stappenteller-app 91,9 kilometer voor mogen wandelen, maar dan heb je ook wat.
  2. Het volledige vertrouwen dat leerlingen in de begeleiders hebben. Ze denken namelijk dat wij de volledige wijsheid in pacht hebben. ‘Mevrouw, weet u toevallig of de leerlingen van het St.-Maartenscollege wifi hebben in hun hotel?’ Dat zou wel heel toevallig zijn geweest, denk ik.
  3. De Santa Croce in Jerusalemme. Dat is een van de miljoenen kerken die we van binnen gezien hebben (nou ok, ergens tussen de 25 en de 30), maar deze heeft een relikwieënkapel uit de tijd van Mussolini, en dat vind ik heel bijzonder. Bovendien is Ruben daar een contactlens verloren, dus nu hebben ze een extra relikwie.
  4. De middag die ik als parallelprogramma met Heleen doorbracht. We bezochten een onbelangrijke kerk, 2 musea (de Galleria Spada en de Galleria Corsini), we aten een bijzonder ijsje (een bolletje zoute karamel en een bolletje banketbakkersroom met sesam), we bekeken de Campo dei Fiori bij daglicht en we zaten een uurtje bij de fontein in Trastevere te lezen. Heerlijk. En dat terwijl mijn collega’s alle cirkels van de hel in de Vaticaanse Musea en de St. Pieter moesten doorlopen.
  5. Dat ik voor het eerst de Capitolijnse Musea heb bezocht zonder tegen een suppoost te schreeuwen, of spugend boos te worden op een leerling omdat hij in zijn rolstoel wheelies maakte in de appartementen van de Conservatori, of tegen een zuil te schoppen omdat ik mijn agressie jegens het museum niet meer kon onderdrukken. En ja, dat is allemaal gebeurd. Maar niet dit jaar – dit jaar was het eigenlijk gewoon heel erg leuk.
  6. AS Roma – Juventus. Het werd 0-1, in de allerlaatste minuut, wat natuurlijk vreselijk is als je voor AS Roma bent, en geweldig als je voor Juventus bent, maar als je voor geen van beide bent en alleen maar voor het spektakel gaat, dan heb je 90 minuten een geweldige show gezien. Ik vond het publiek even interessant als het voetbal overigens.
  7. Yoga-les geven in het park bij de Galleria Borghese. Een deel van de leerlingen ging voetballen, een deel deed levend Stratego en ik had 12 meisjes die enorm hun best deden om met al die rare houdingen mee te doen. Eentje kreeg zelfs het voor elkaar om yogaselfies te maken.
  8. De Galleria Borghese zelve. Er zijn niet heel veel musea waar ik zonder enig bezwaar jaar na jaar heen ga, zeker niet als de collectie eigenlijk totaal ongewijzigd blijft, maar de Galleria Borghese is gewoon prachtig.
  9. De aankopen op het vliegveld: 500 gram gerookte mozzarella, 500 gram buffelmozzarella en een rare 2-dimensionale tas. Van die dingen waar ik heel erg blij van word.
  10. Rome zelf natuurlijk. We hadden prachtig weer, we hebben lekker gegeten (niet altijd, want het is een misvatting dat iedereen daar kan koken) en het was heerlijk om daar zes dagen rond te lopen. En die ene dag Herculaneum en Pompeii was natuurlijk ook helemaal niet erg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.