Leiden,  Tradities

Leidse tradities

Inmiddels woon ik langer in Leiden dan waar ook ter wereld. Over twee jaar woon ik ook al langer bij M dan ik bij mijn ouders heb gewoond – op zich imposant, maar daar gaat het nu niet over. Ik vind dat ik me zo onderhand best wel een beetje Leids mag noemen, ook al heb ik geen echt Leidse r, want los van de verblijfsduur heb ik hier een hypotheek, zit ik in de gemeenteraad en ik ben sinds kort lid van de 3 October Vereeniging. Lid voor het leven, wel te verstaan, want dat kostte slechts €157,40 (1574 is een belangrijk jaar in 071) en dat leek me een prima investering: ik heb weleens schoenen voor meer gekocht die verre van levenslang meegingen. En met dat lidmaatschap komt voor mijn gevoel ook de verplichting nu eindelijk mijn eigen 3 oktober-tradities onder woorden te brengen. Ik heb er nogal wat, maar echte Leidenaren hebben er veel meer.

hutspotIk mis bijvoorbeeld altijd de inschrijving voor haring en wittebrood, omdat ik er een verschrikkelijke hekel aan heb om in de rij te staan. Dan koop ik mijn eigen haring wel – en brood eet ik niet. Dat brengt me op het hutspotprobleem: ik vind dat dus helemaal niet lekker. Het smaakt naar babyvoer, en er zitten aardappels in, en die vermijd ik doorgaans ook. De enige culinaire traditie die ik heb is dan ook een grote zak spekjes kopen bij de man met de doos op zijn hoofd bij de Blauwpoortsbrug, maar ik denk niet dat hij door de Spanjaarden is achtergelaten. Tot voor kort was de traditie dat ik elk jaar de optocht miste, omdat ik in Voorburg werk, en daar hebben ze geen sympathie voor Leidse feesten. Dat betekende dat ik me altijd na afloop van de optocht bij onze vriendin M, die boven Burgerzaken op de Breestraat woont, meldde, om daar nog wat te drinken en haring te eten en mijn M op te halen, die daar dan de afwas deed van iedereen die gewoon wel de optocht had gekeken. Daarna gingen M en ik elk jaar naar de Pusher Palace, waar we een boel geld investeerden in wat potentieel een enorme beer zou kunnen zijn, maar wat neerkwam op een paar aanstekers met chicks met blote tieten erop.

3 oktober

Maar nu ik mezelf zo Leids vind, ga ik het allemaal anders aanpakken. Vandaag, 2 oktober dus, ga ik naar het service punt van de Vereeniging om daar mijn welkomstpakket op te halen, en dan koop ik gelijk een 3 oktober-das, want iedere zichzelf respecterende Leidenaar heeft er een (en wast hem nooit, naar het schijnt). Dan ga ik hutspot eten bij de Hooglandse kerk, want daar heb ik nu een echte bon voor (en dan ga ik niet zeuren over lekker of niet), en dan ga ik naar de taptoe kijken. Om 21.00 wordt de erepenning uitgereikt aan iemand die het echt verdiend heeft, en misschien ga ik daar ook wel bij zijn. D66 Leiden verzamelt om 23.30 bij de Bontekoe, dus dat behoort ook nog tot de mogelijkheden, net als het optreden van Komen Lopen bij De La Soul. Op 3 oktober ben ik vrij, dus dan kan ik in principe alles meemaken, van reveille tot het bittere eind, maar ik denk dat het begin mij uiteindelijk toch iets te vroeg zal blijken. Maar wie weet. Ik ga in elk geval met mijn M bij M op de Breestraat naar de optocht kijken, en dan samen met mijn M nog even de stad in. Want de Pusher Palace rekent op ons. Net als de man met de doos op zijn hoofd bij de Blauwpoortsbrug. Oude tradities hoeven niet altijd plaats te maken voor nieuwe.