Lijstjes

De 10 van woensdag

Ik hou erg van leren. Ik lees graag non-fictie, kijk heel enthousiast documentaires en grijp iedere gelegenheid om nieuwe, al dan niet zinloze, kennis op te doen. Maar schade en schande zijn eigenlijk mijn meest belangrijke leerscholen. Hier de 10 lessen die ik misschien liever uit een boek zou hebben geleerd.

  1. Als je wil weten of een mes scherp is, doe je dat door ermee te snijden. Niet door er met je vinger langs te gaan.
  2. Als je wilt weten of een pan heet is, dan kun je er een beetje water in spetteren. Als de pan heet is, verdampt het water supersnel. Je hoeft echt niet je vlakke hand in de pan te leggen.
  3. Als je haast hebt, moet je niet nog even snel wat financiële zaken afhandelen. Het is heel moeilijk om een nulletje teveel, als je het eenmaal gezet hebt, te corrigeren.
  4. Als het raam van je (leen)auto bevroren is, moet je krabben. Ook al heb je haast.
  5. Als je je make-up op je gezicht laat als je naar bed gaat, zie je er de volgende dag uit als een verlopen goth als je onder de douche vandaan komt. En een week later als een puisterige puber.
  6. Als je denkt ‘ik doe het straks wel in de diepvries’, doe het dan gelijk. Want je gaat het vergeten. En dan gaat het stinken.
  7. Als er een reclame op tv is voor de voorverkoop van een concert van Sting en Paul Simon, zet de datum dan in je agenda. Tenminste, als je echt heel graag wilt gaan omdat je er een heel lief ding voor over zou hebben om Sting live te zien. En Paul Simon ook.
  8. Als je tot de max rood staat is schoenen kopen op je creditcard geen goed idee. Ook al is het het koopje van de eeuw.
  9. Je kan nog zo moe zijn, maar als je bagger eet, voel je je alleen maar slechter. Eet desnoods een kant-en-klare salade van Albert Heijn. Of eigenlijk zijn die helemaal zo slecht nog niet.
  10. Als je een flesje water in je tas hebt, zorg dan dat je de dop er goed op gedraaid hebt. Zeker als je je tas op schoot hebt in de trein. Tenzij je graag wilt dat iedereen denkt dat je in je broek gepist hebt.