Bad,  Cosmetica,  Lijstjes,  Projecten

Het grote cosmeticaproject van 2015

In het algemeen vind ik al dat ik veel te veel spullen heb, maar er is een aantal concrete zaken waarvoor geldt dat de kwantiteit in mijn voorraad gewoon niet redelijk is. Opschrijfboekjes zijn daar een goed voorbeeld van, maar dat komt nog wel goed als ik een roman van 15000 pagina’s schrijf – de cosmetica die ik verspreid over het huis heb weten te verzamelen zijn inmiddels een veel groter bezwaar. Het punt is eigenlijk dat ik geen cosmetica koop voor de persoon die ik ben, maar voor de persoon die ik zou willen zijn. Dat is iemand die haar make-up er elke avond voor het slapen gaan afhaalt, zich na iedere douche of bad insmeert met bodylotion, haar handen en voeten keurig verzorgt, zich prachtig opmaakt met verschillende kleuren oogschaduw bij verschillende outfits en voor ieder bad een heel fijne bruisbal of schuimpje inzet. De realiteit is anders: ik smeer, ongeacht mijn outfit, altijd precies hetzelfde spul op mijn gezicht, mijn handen zijn droog, mijn voeten abominabel, ik gebruik gemiddeld een keer per jaar bodylotion en ongeveer drie keer per week constateer ik ’s ochtends na de douche dat ik kennelijk de make-up erop heb laten zitten, want van nature zie ik er niet uit alsof ik gitaar speel bij Kiss. En dan is het op zich ook niet heel raar dat mijn huid, die ik dus ontzettend slecht verzorg, de bizarre combinatie van rimpels en puistjes vertoont. Het is het een of het ander, lijkt me, maar de natuur denkt daar anders over. If you liked it, you should have put some cream on it.

makeupIk heb de spullen in elk geval in huis: allerlei mooie en dure kleuren oogschaduw, verschillende soorten bodylotion, handcrème en voetverzorgingsspullen, maskertjes, magische toverzalfjes, noem maar op. Ik heb genoeg luchtjes om een volledige hoerenkast een jaar lang stevig geparfumeerd te houden, en in mijn stash liggen meer bruisballen dan me lief is, maar dat komt doordat ik ooit op een forum waar ik lid van was meedeed aan de ‘Celebrity Death Sweep’, waarbij alle deelnemers mij een bruisbal moesten sturen toen de aan mij toegewezen beroemdheid (Luciano Pavarotti) het hoofd neerlegde, en later nog een keer, toen Spanje het wereldkampioenschap voetbal won. Als je daar de ballen waarop ik mezelf vaker trakteer dan dat ik in bad ga bijtelt, is het duidelijk dat ook die verzameling uit de klauwen is gegierd. Het vervolgprobleem is dat bruisballen van Lush (want daar gaat het om) een houdbaarheidsdatum, en als je te lang wacht, lossen ze niet meer op als je ze in bad doet. Dan zinken ze mistroostig naar de bodem. Eeuwig zonde. En daarom ga ik in 2015 eens even anders met de spullen om. Ik neem me bij dezen plechtig voor om het hele jaar geen enkel product te kopen dat ik al heb, met een uitzondering, en eens even uitgebreid gebruik te maken van mijn prachtige voorraad. Ik begin met het opnemen van de inventaris (dat wordt een meerdaags project en een mooie Excel), waarbij ik ook alles ga weggooien wat over datum of kapot of zuur is. Ik koop niets: geen gezichtsspul, geen nagellak, geen parfum, geen spannende zalfjes. De enige uitzondering is hier en daar een verse bruisbal, want anders vind ik het een stom project – ik moet mezelf wel een beetje gemotiveerd houden tenslotte. Het zou zomaar een glamoureus geparfumeerd en verzorgd jaar kunnen worden!