Kinderen,  Onderwijs,  School

Open School

Dat een school geen commerciële instelling is, mag duidelijk zijn. Ik ben als docent helemaal niet bezig met jaarcijfers, targets, klantenbinding en al dat soort dingen. Ik heb niet voor niets gekozen voor de softe sector: als ik winst wilde maken, had ik wel een winstgevend beroep gekozen. Desondanks moet ik me een keer per jaar committeren aan het werven van nieuwe leerlingen, want dan is het Open School. Vroeger heette het gewoon ‘open dag’, maar een collega die nog betweteriger is dan ik wees er doorlopend op dat een dag niet open kan zijn, dus nu heet het ‘Open School’. Het maakt mij niet heel veel uit hoe je het noemt; a rose by any other name is tenslotte nog steeds een hele ochtend met een nepsmile op je smoel op school staan. Maar het hoort erbij, want we willen natuurlijk wel nieuwe leerlingen, dus er is altijd een zaterdagochtend in januari dat ik met de pest in mijn lijf en een kleine kater om 9 uur ’s ochtends bij de bushalte sta te wensen dat ik ooit een ander vak had gekozen.

Infofolder2015

Omdat wij een heel grote sectie hebben en maar 1 vaklokaal, was ik niet als classicus in functie, maar als iemand die graag praat, want ik mocht 3 keer achter elkaar een presentatie van 30 minuten geven aan de ouders. De gedachte is dat hun kinderen naar een proeflesje gaan en dat pa en ma bij mij in de collegezaal komen zitten, zodat ik ze in het kader van ‘Dit is Novum’ kan vertellen wat onze missie is, hoe we hun kinderen pedagogisch zullen benaderen en waarom je zou moeten kiezen voor het Novum. Daar zijn veel redenen voor, en die passeren allemaal de revue. Na 2 keer hoorde ik mezelf wel praten, maar goed, ik geef die presentatie al jaren, en hoewel er elk jaar iets wegbezuinigd wordt waar ik vervolgens niet meer over hoef te vertellen, weet ik toch altijd een half uur makkelijk vol te praten. Er waren weer veel kinderen op school: meer dan 400, en we hebben geloof ik plaats voor maximaal 150, dus dat wordt misschien wel spannend. Aan de docenten en de huidige leerlingen zal het in elk geval niet hebben gelegen: iedereen was vrolijk, enthousiast (maar niet te) en zag er keurig uit. Zelfs ik had een vrolijk jurkje aan, in plaats van de gothic gewaden waarin ik me doorgaans pleeg te hullen. Ik ben benieuwd hoeveel kinderen voor het Novum gaan kiezen!