Uitjes,  Voetbal

AJAX!!!

Omdat ik van origine Engels ben, heb ik een natuurlijke neiging tot hooligan-gedrag. Gelukkig ben ik ook heel netjes opgevoed door een keurige stiff upper lip Britse mother, dus ik kan het meestal onderdrukken, maar als er voetbal op de televisie is, mag ik graag een potje schelden op de scheidsrechter. Of op de spelers van de tegenpartij, als ze iets doen dat me niet zint, of als ze stom haar hebben. Of zelfs op de spelers van het team dat ik steun, om dezelfde redenen. Ik heb op zich niet echt een team dat ik steun overigens, maar ik laat me graag leiden door M, en dus zijn we voor Ajax of de tegenstander van PSV. Verder heb ik nog een zwak voor MVV (wegens opgegroeid in Maastricht) en Arsenal (wegens het prachtboek Fever Pitch van Nick Hornby – en nee, de film kijken voldoet niet, want die is Amerikaans en gaat over een andere sport), en kan M uit nostalgie nog warmlopen voor Excelsior. Live voetbal kijken, in die zin dat ik daadwerkelijk in een stadion zit, doe ik zelden. De laatste keer was AS Roma tegen Juventus, vorig jaar op Rome-reis, en daarvoor Nederland-Engeland (in 2009). Daarvoor kwamen we ook weleens in de Arena, maar ik herinner me daarvan vooral extreme fangirl-gedrag met vriendin J over Daniël de Ridder tijdens Ajax-RKC. Dus toen B (een B van D66, dus we noemen hem voor het gemak ‘andere B’) M en mij aanbood om met hem mee te gaan naar de Arena om Ajax-Excelsior te kijken, leek het me wel weer eens tijd om te gaan.

Ajax1Andere B heeft samen met zijn broer en een vriend drie seizoenskaarten, dus we konden gratis en voor niets plaatsnemen in vak 413, een mooi rustig vak vol eerlijke Amsterdammers (we zagen een man met een extreme gouden ketting met een gigantische Ajax-hanger eraan en een oma in een Ajax-shirt). Er was weinig reden voor hooligan-gedrag tijdens de wedstrijd, want stiekem was hij intens boring. Andere B en M hebben tijdens de wedstrijd doorlopend analyses gemaakt van het spel terwijl ik apathisch voor me uit staarde (lange nacht gehad, met een heel lange dag daarvoor), die neerkwam op het gebrek aan vooruitziend vermogen van Ajax (ze denken maar 1 stap vooruit en geen 3), en de W-vormige verdediging van Excelsior (fancy mannenspeak voor ‘ze gooiden het helemaal potdicht’). Maar volgens mij was Excelsior vooral aan het verdedigen en Ajax vooral aan het rondlopen. Wel vaak op de helft van Excelsior, dus het leek op aanvallen, maar het voelde meer als tijdverdrijf. Het was prachtig weer, dus het dak was open, maar het is er geen seconde af geweest. Ondanks de pogingen om de boel op te zwepen van de naar schatting 47 man in het uitvak, of van die in vak 460, want die zingen toch wel, of van de Brabantse meneer naast ons die in zijn scheldkanonnades een mooie combinatie van ziekte en homohaat wist te maken. Aan de andere kant: live voetbal is vele malen leuker dan op de televisie, want je bent buiten en de sfeer in een stadion is toch eigenlijk wel heel bijzonder. Zoveel commitment aan hetgeen je te zien krijgt maak je zelden mee in de schouwburg.Ajax3