Lijstjes,  Museum

De 10 van woensdag

Maandag hebben M en ik, samen met een heleboel andere mensen, de tentoonstelling ‘De late Rembrandt’ bezocht in het Rijksmuseum. Het was een mooie tentoonstelling, maar als er zoveel mensen zijn, is er voor mij ook heel veel om me aan te ergeren. Daarom 10 aanbevelingen voor museumbezoekers die tegelijk met mij in een zaal met kunst willen staan. Of met anderen, want de maatschappij, dat zijn wij.

  1. Als je gezellig met iemand naar het museum gaat en je neemt allebei een audiotour, zet dan in verband met volumebeheer even je koptelefoon af voordat je met je museumgenoot gaat staan praten.
  2. Mocht je audiotour het om de een of andere reden niet doen en je museumgenoot wil je helpen, ga dan niet recht voor een schilderij staan om het probleem op te lossen.
  3. Als je alle schilderijen en alle bordjes wilt fotograferen, overweeg dan de aanschaf van een catalogus. Zeker als je met die irritante fancy rotcamera van je recht voor het schilderij gaat staan en alles uitgebreid moet instellen. Dat is geen vrienden maken.
  4. Als je een rondleiding hebt geboekt hoef je niet vies te kijken naar mensen die stiekem meeluisteren. Jouw kennis wordt er niet minder van als anderen ook iets oppikken.
  5. Je enorme rugzak is enorm. Waarom heb je hem niet in de garderobe ingecheckt? Blijf je in zaal 8 slapen of zo?
  6. Je mag in stilte naar een schilderij kijken. Als Rembrandt een paard heeft geschilderd hoef je niet 10 minuten lang te vertellen dat je in 1844 ook een keer paardrijles hebt gehad en dat dat niet bevallen is. Of vertel dat ergens anders, aan je psycholoog of je buurman.
  7. Als jij zo kippig bent dat je niet naar een klein priegelschilderijtje kan kijken zonder je bril af te zetten en er bijna met je neus op te duiken is dat erg genoeg. Het is niet nodig om dan ook nog onschuldige medemuseumbezoekers opzij te hoeken.
  8. Hartstikke leuk dat je je kind meeneemt naar het museum. Ik ben er helemaal voor dat kinderen een interesse in kunst ontwikkelen, maar maak het dan ook interessant voor ze. Want nu ben je gewoon alleen naar het museum met een soort levende handtas die zich verveelt en dan gaat rondrennen. Jouw kind, jouw verantwoordelijkheid.
  9. Als ik had gewild dat alle bordjes hardop werden voorgelezen, had ik wel een audiotour genomen. Maar dat heb ik niet, want dat wil ik niet. Ik kan namelijk zelf heel goed lezen, en nog beter kijken, en dat doe ik liever voordat ik naar het bordje kijk. Kan ik zelf verzinnen wat ik zie. En ik geloof zo ook wel dat je heel goed kan lezen, hoor.
  10. Die aardige mevrouw wil graag een museumselfie maken voor haar blog. Kun je anders even opzij gaan?

museumlul