Debat,  School

Debatwedstrijd

Soms zeg ik in een vlaag van verstandsverbijstering ergens ‘ja’ tegen terwijl ik weet dat ik er spijt van ga krijgen. Zo vroeg een collega mij een tijdje terug of ik de coach wilde worden van het Lagerhuisdebatteam van school, en dat leek me in eerste instantie wel een mooi plan. Want ik hou wel van een potje prijsmeninglanceren; het argument dat de leerlingen het zelf allemaal heel goed regelen en ik bijna niks hoefde te doen vond ik een bijkomend voordeel. Maar uiteindelijk begon ik het toch een beetje te betreuren, want ik was mij er erg van bewust dat ik de kinders eerder niet dan bijna niet begeleid had, en ik doe dingen toch liever goed dan matig – kortom, ik was al op zoek gegaan naar een opvolger voor volgend schooljaar. Ik hoefde eigenlijk alleen nog maar de debatwedstrijd op het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek (of all places) mee te maken, en dan was ik ervan af. Die wedstrijd was gisteren – en ik had wederom een grote inschattingsfout gemaakt, want ik vond het ontzettend leuk (de wedstrijd, niet Bergschenhoek), en ik ben allang blij dat ik op school vooralsnog niemand bereid heb gevonden om het team van me over te nemen; de sukkels weten niet wat ze missen.

debat1Het helpt natuurlijk wel dat wij (zo snel gaat dat bij mij: zo wil ik een klus kwijt, zo spreek ik van ‘wij’) een ontzettend goed team hadden. Na 3 voorrondes stonden we op de 2e plaats, en na een zinderende finale tegen Dalton Voorburg zijn we ook definitief 2e geworden – een resultaat om trots op te zijn, want we hebben daarmee 10 scholen uit Rotterdam en omstreken huilend achter ons gelaten. Ik heb van Team Novum overigens alleen de finale gezien, want ik mocht bij de voorrondes als jurylid of gespreksleider optreden; dat had ik nog nooit gedaan, maar dat vond ik ook heel erg leuk. Er waren verschillende debatvormen: 10 tegen 10, 2 tegen 2, 1 tegen 1, NK-debat (dat vind ik een beetje een poppenkastdebat), ballon-debat (onzin) en mijn favoriet: het 360 graden-debat, een 10 tegen 10-debat waarbij als de zoemer ging degenen die voor de stelling argumenteerden ineens tegen moesten zijn, en andersom. Een mooie vorm van meningsprostitutie dus – het maakt niet uit of je voor bent of tegen, als je maar de beste argumenten hebt. Dat gold overigens vaak voor ons team, want ze waren inderdaad knallend goed voorbereid. Voor de finale heb ik nog een klein coach-duitje in het zakje kunnen doen (vooral door de term ‘uitburgeringscursus’ te introduceren), maar dat kan dus beter. En dat gaat volgend jaar absoluut gebeuren. Want Dalton Voorburg mag volgend jaar natuurlijk niet nog een keer winnen!

debat2