Koken,  Observaties,  Praatjes

Maandagweekend

Veel mensen houden niet zo van maandagen. Men voelt kennelijk het contrast tussen het ontspannen weekend en de drukke werkdag op de eerste dag van de week het scherpst, want dan is de overgang het grootst, en heel Pinterest staat vol met grappige ‘ik haat maandag’-plaatjes. Vroeger had Garfield er ook al een hekel aan, wat ik een beetje raar vind, want Garfield is een kat en katten doen sowieso de hele dag geen reet, maar dat standaardgrapje was waarschijnlijk vooral bedoeld voor de cartoon-lezende mens, die van nature meer bereid is om menselijke kwaliteiten aan dieren toe te kennen. Verklaart gelijk waarom dat oranje monster koffie drinkt en pizza eet – dat soort bizar gedrag heeft nog geen enkele catbastard van mij vertoond, en die kunnen er doorgaans wat van. Ik vind maandagen eigenlijk wel fijn. Dat komt in de eerste plaats door mijn extreme voorkeur voor nieuwe dingen, want elke maandag is het begin van een nieuwe week, en nieuw is goed (en vandaag is maandag het begin van een nieuwe week EN van een nieuwe maand, dus jullie begrijpen dat ik joelend achter de laptop zit), maar een tweede, even belangrijke, factor is dat maandag tegenwoordig zo’n beetje mijn weekend is.

maandag

In het normalemensenweekend heb ik namelijk meestal wat te doen dat niet echt bijdraagt aan het ontspannen weekend-gevoel: als het niet de yoga-opleiding is (2 dagen van 9.00 tot 19.00 de deur uit vind ik niet per se een relaxede gedachte), dan is het wel een D66-activiteit (afgelopen zaterdag fractiedag; van 10.00 tot 17.00 in een zaaltje bij Van der Valk). Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst op zaterdag of zondag heb uitgeslapen of een was heb gedraaid. Vroeger gingen M en ik elke zaterdag naar de markt, om vissen te kopen en daarna in de kroeg te zitten, maar ik herinner me niet wanneer dat voor het laatst heeft plaatsgevonden. Dat is niet erg, want ik krijg er veel voor terug – niet alleen leerzame yogaweekends en productieve fractiedagen, maar ook een eigen persoonlijk weekendje, als alle andere stumpers alweer aan het werk zijn. Op maandag verlaat M om 7.10 het pand, en dan heb ik de hele dag aan mezelf. Vandaag moest ik weliswaar even naar school voor een vergadering, maar dat ging dan wel op een heel ontspannen manier, en vanmiddag hoefde ik alleen maar mijn lunches voor dinsdag en woensdag te preppen, een beetje op te ruimen, de mail te doen en plannen voor de week te maken. Oh, en Netflix kijken, want het is weekend. Vanavond begint wat mij betreft de week echt, met de fractievergadering, en morgen sluit ik me weer aan bij de werkende klasse. Maar daar heb ik na zo’n rustige dag als vandaag ook wel zin in!

maandag2