Slaap

Slaapgebrek

Uit mijn constante mededeling dat ik moe ben op deze blog (ik ben niet iemand om van die aanstellerige woordwolkjes te maken, maar als ik er een zou maken, zou ‘moe’ waarschijnlijk flink groot verschijnen) zou een mens kunnen afleiden dat ik te weinig slaap, en daar zou die mens dan behoorlijk gelijk in hebben. Want hoewel ik in een ideale wereld 8 uur per nacht zou slapen, streef ik in de brute realiteit naar 7, maar in de praktijk is het vaak 6, en nog iets vaker 5. Dat komt doordat ofwel ik, ofwel M zo goed als elke dag om 6 uur moeten opstaan, en als je dan terugtelt zou ik om het streefgetal te halen direct na Nieuwsuur naar boven moeten gaan, en daar vind ik mezelf gewoon te gaaf voor – ik kijk altijd graag naar Pauw (net iets minder graag naar Jinek, but she’ll do, als ik maar niet naar die Umberto-crap hoef te kijken), maar zelfs als ik dat niet zou doen, is er nog het probleem van de mediterrane etenstijden die M en ik hanteren, want we eten nooit voor 9 uur, omdat we gewoon altijd laat thuis komen, en dan moet je nog kletsen over de dag, en koken, want het eten kookt zichzelf helaas niet. Dus eigenlijk heb ik het gewoon te druk om te slapen. En dat terwijl ik een uitzonderlijk mooie slaapkamer heb.

slaapkamerIk heb een keer een artikeltje gelezen over powernaps volgens de NASA-methode. Kennelijk hebben astronauten het ook weleens te druk om op regelmatige tijden naar bed te gaan (geen idee waarmee – op een gegeven moment ben je ook wel klaar met met gewichtloosheid spelen, lijkt me), en dan is dus de gedachte dat je voor elk uur dat je minder dan 8 uur slaapt een tukje van 90 minuten moet doen. Dit lijkt een beetje op de ooit door mij ingevoerde spijbelregel op mijn school (1 uur spijbelen is 2 uur zitten), maar dan onuitvoerbaar. Want als ik 90 minuten had om te slapen, had ik ook wel een uur gehad om te slapen. Daar hoef je echt geen rocket scientist voor te zijn, NASA. En volgens de ruimtebreinen zou ik ook nog het best tussen 2 en 4 uur in de middag kunnen gaan slapen. Tuurlijk. Want dan heb ik namelijk niets te doen. Ik kan dit artikel sowieso het best negeren, want slaapgebrek is ook nog cumulatief, dus ik zou op grond van het tekort dat ik deze week heb opgelopen een hele dag moeten powernappen. Ik doe het anders: in het weekend ga ik gewoon een beetje vroeg naar bed en ik blijf ook nog even liggen als ik wakker word. En het is binnenkort vakantie, dan ga ik pas echt een stevig robbertje slapen. Ik heb er nu al zin in.