Awesome-lijst,  Hotel,  Maastricht

Slapen buiten de deur – Kruisherenhotel

Ik houd heel erg van hotels. Geen idee hoe het komt, maar het is zo: van de receptie tot het doorgaans witte beddengoed, van de mini-bar waar ik nooit iets uit neem tot het ontbijtbuffet dat ik helemaal leegeet, en van de kussens tot de kleine flesjes wasmaterialen in de badkamer. Heerlijk. En omdat ik ieder excuus aangrijp om in een hotel te gaan slapen, kan ik mijn ervaringen mooi hier kwijt. Vandaag aflevering 1: het Kruisherenhotel in Maastricht.

Waarom? M en ik komen best vaak in Maastricht, want mijn familie woont daar (althans, het deel waar ik wat mee doe), maar dit hotel hadden we nog nooit geprobeerd, want het is ontzettend duur. Daarom stond het ook op de awesome-lijst, en hoefde ik alleen maar te wachten op een speciale gelegenheid, die zich vanzelf aandiende: mijn 40ste verjaardag. Het plan was om in Maastricht 40 te worden, nadat we hadden gegeten bij Beluga, en dan te slapen in dit hotel.

kruisheren1Eerste indrukken Ik meet mezelf vaak de illusie aan dat ik alles in Maastricht zo weet te vinden, maar dat gold voor dit hotel eigenlijk niet. Maar toen we ervoor stonden, was het behoorlijk indrukwekkend: het ziet er namelijk uit als een kerk. Want het is een kerk. Met een kloostergang, waar de kruisheren zich dan ooit bevonden. Uit de kerk steekt een imposante slurf, waardoor we naar binnen moesten, en toen stonden we in de kerk in de lobby, waar we werden ontvangen door 3 uiterst vriendelijke mensen. Een ervan* leidde ons rond door het hotel, met het advies de binnenplaats ook bij nacht te bezoeken, en bracht ons daarna naar onze kamer.

kruisheren5De kamer Het hotel is gemaakt met een box-in-box-constructie, zodat, als er zich weer kruisheren aandienen, de hele boel er in no-time uit kan zijn. Dat is niet te zien: de kamers zijn prachtig geïntegreerd in de ruimte – wij hadden bijvoorbeeld een enorm glas-in-lood raam, in een verder uiterst moderne kamer, en dat paste wonderwel bij elkaar. Onze kamer bestond uit een gangetje, met daarin een hokje met de mini-bar, een ophangrail voor de feestkleding en een ladekast, en daarna gingen we door een grote deur onze kamer in, met daarin een mooi bed, een bureau met allerlei leesvoer over andere projecten van de hoteleigenaar, een zithoek met televisie en een ruime badkamer (2 wasbakken, hebben we thuis niet, en een ligbad). Mooi en fris. Toen we na een korte doch hevige winkelexpeditie terugkwamen hadden de kruisherenkaboutertjes het bed teruggeslagen, de gordijnen gesloten en een fles water voor ons neergezet. Zeer attent.

kruisheren3Het bed Groot en wit, 2 aan elkaar geschoven eenpersoonsbedden, maar dan niet zo dat iemand de hele nacht in de naad lag, en het voordeel is dat ieder een eigen dekbed heeft. De kussens waren prima, 2 per persoon, en de volgende dag bleek dat ik me echt als een diva had kunnen profileren en de 2 andere soorten kussens die het hotel in de aanbieding heeft had kunnen laten komen om te testen welke het meest geschikt waren voor mijn poezelige hoofdje. Maar ik was eigenlijk wel tevreden.

kruisheren2De sanitaire voorzieningen We hadden dus een ligbad met daarin een regendouche (en dan zo’n losse kop voor als je toch je kont nog goed wilt wassen), en twee wasbakken. Er waren plenty handdoeken, en die waren ook weer aangevuld toen we na 2 uur terugkwamen, fancy natuurlijk, maar wat mij betreft onnodig. In het hokje in de gang lagen 2 badjassen met slippers, zodat ik na mijn pre-verjaardagsbad in stijl op de chaise-longue kon liggen. Verder was er een doosje met wattenstaafjes en schijfjes, douchemuts en badzout, en ik heb nog een schoenpoetsdoekje gezien (en meegenomen, sorry). De naam van de douche-producten (shampoo, crèmespoeling, douche-schuim en body lotion) was ‘Gothic Mystery’ – dat vond ik dan weer een beetje overdreven. Oh, en de scrub-handschoen was fabulous.

kruisheren4Het ontbijtbuffet Het ontbijt werd geserveerd op een prachtig plateau boven de lobby, zodat je aan alle kanten om je heen kon kijken naar het fraaie plafond van de kerk. Bij aanmelding kregen we de keuze aangeboden tussen koffie en thee, en toen konden we los op het buffet. Er was veel: brood met allerlei beleg, warmhoudbakken met eieren, spek, roerei en worstjes, yoghurt, vis, vlees, en een heleboel fruit. De jus kwam uit een pak, maar wel een goed pak, dus dat was geen ramp. Ik vond het een prima buffet, maar minder spectaculair dan de rest van het hotel doet verwachten.

kruisheer

Unique selling points Locatie en design. Het is een kerk, mensen. Hoe unique** wil je het hebben?

Nog iets te zeuren? Als ik heel erg mijn best doe: dat de mini-bar zo idioot duur was, maar ik was toch al dronken, dus niet echt een probleem, en dat de koffie die M voor me gezet heeft omdat de ontbijtmevrouw verdwenen was niet lekker was (maar dat zou aan M kunnen liggen). Maar dat zijn allebei marginale zaken. Oh ja, en het is dus best duur, maar voor een bijzondere gelegenheid is dat zeker de investering waard.

Wil je terug? Ja heel graag. Wie betaalt?

*Fooien we mensen die ons naar onze kamers brengen tegenwoordig? In Amerikaanse films doen ze het wel, maar ik zit niet in een Amerikaanse films. Kan iemand die op de hoogte is van de hedendaagse West-Europese mores dienaangaande mij even informeren? Dank.

**Op zich heb ik al eens in een kerk geslapen, maar daar gaat het nu niet om.