Vakantie,  Workshop,  Yoga

Yoga workshop

Zoals mijn leerlingen in de zomervakantie geen huiswerk hoeven maken, heb ik in juli en augustus geen verplichtingen ten aanzien van de yoga-opleiding. Dat komt volgens mij deels doordat de opperyogajuf vergeten is ons een zomeropdracht mee te geven, maar in elk geval hoef ik niet (zoals tijdens het cursusjaar wel) verplicht 2 lessen per week te volgen. Dat komt op zich goed uit, want vorige week had het er met alle festiviteiten nooit tussen gepast, en volgende week gaan M en ik weer op een mega-vakantie (naar Arnhem en Apeldoorn), en bovendien, ik heb even geen zin in verplichte dingen. Ik kan mezelf best motiveren om 4 keer in een week naar de gym te gaan, maar dat is een verplichting die ik mezelf opleg, en dat voelt toch anders dan dat je data moet bijhouden en eigenlijk ook achteraf moet opschrijven wat je gedaan hebt, hoe het was en wat je ervan opgestoken hebt. Dit alles betekent overigens helemaal niet dat ik gelijk geen zin heb in yoga, want dat heb ik wel (ik heb vanochtend 1,5 uur les gegeven, en vanavond mag ik weer) – dus het kwam goed uit dat ik nog een yoga-workshop tegoed had van Sarah Jane, van wie ik les heb in Leiden, maar die een eigen studio heeft in Nieuw-Vennep (of all places). Zaterdag was de workshop, met als onderwerp ’touwen’, dus ik had gelijk de Iyengar-jackpot.

touwenDat je bij Iyengar Yoga veel gebruik maakt van hulpmiddelen, heb ik al eerder verteld – en het ziet er voor mensen die voor het eerst naar zo’n les komen vaak echt een beetje vreemd uit: waarom zou je allerlei blokken en banden gebruiken als je ook zonder in de houding kan komen? Het antwoord is meestal dat het gaat om de kwaliteit van de houding, en soms is het gewoon beter om je te laten helpen in plaats van jezelf pijn te doen omdat je het per se zelf wilt doen*. Nog raarder dan de blokken en de banden zijn de touwen, want zo’n muur met aan keilbouten bevestigde touwen ziet er eerder kinky uit dan ontspannend, en als je dan een foto ziet van mensen die een ondersteboven houding doen in de touwen, roept dat vaak reacties op als ‘dat lijkt wel een kip’ (dat zei B) of ‘waarom zou je dat überhaupt willen?’ (aldus M). Maar het werkt wel – ik kan langer in de touwen ondersteboven hangen dan tegen de muur op mijn kop staan, en je kunt de touwen ook gebruiken voor stabiliteit of ondersteuning, of om tegendruk te geven, of om aan te hangen om zo je rug even lekker op te rekken. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelf meestal iets anders doe als mensen ondersteboven gaan in de touwen, want ik vind het eigenlijk niet zo comfortabel. Maar daar heb ik me zaterdag overheen gezet.

ustrasana ropes

Dat komt deels door Sarah Jane, die gewoon heel prettig les geeft, waardoor ik al gauw denk ‘nou ok, het lijkt me niks, maar ik doe het voor jou’, en deels doordat ik het vermoeden heb dat ik me in de opleiding niet onbeperkt kan blijven drukken waar het om die houdingen gaat. En deze workshop heeft me er wel doorheen gecoacht, want ik ging veel verder dan anders: het ondersteboven hangen was een ding, maar daarna volgden allerlei waanzinnige achteroverbuigingen, en laat ik daar nou net wel goed in zijn, en het is natuurlijk extra leuk als je door het gebruik van de touwen net iets verder in de houding komt. Op de foto hierboven doe ik ustrasana (de kamelenhouding, niet vanwege de twee prominente bulten die je ziet, maar omdat een kameel zo opstaat), maar dan een kwartslag gedraaid – normaal doe je hem met je onderbenen op de grond. Maar dan ziet het er bij mij minder goed uit, want het is dan veel makkelijker om de buiging uit je onderrug te halen, en dat moet juist niet. Hier zorgen de touwen ervoor dat ik mijn bekken goed naar voren beweeg, zodat ik flink in mijn bovenrug buig**. Al met al vond ik het een heel leerzame workshop, en Sarah Jane hielde rekening met alle niveaus, zodat iedere deelneemster naar haar eigen capaciteit veel geleerd heeft, en we aan het eind allemaal heel voldaan aan de kruidenthee zaten. Een mooie besteding van een zaterdagmiddag in de vakantie, en zo voelt yoga even niet meer als huiswerk maken!

Sarah Jane geeft ongeveer 1 keer per maand een workshop in haar studio in Nieuw Vennep – echt een aanrader dus. En als je met de auto gaat, mag ik dan meerijden?

*Gratis filosofie, mensen, doe er uw voordeel mee.

**Die rare rook bij de muur is een print op mijn legging, maak je geen zorgen.