Yoga

Yoga-opleiding

Morgen begint de yoga-opleiding weer. Na lang twijfelen heb ik besloten om hem inderdaad deeltijd te gaan doen, dus ik heb me aangemeld voor het zogeheten ‘slow program’, wat betekent dat ik het komende jaar èn het jaar erna niet 14 weekends en 10 workshopdagen naar Amsterdam moet (sorry, mag) gaan, maar slechts 8 weekends en welgeteld 0 workshopdagen. Los van die weekends moet ik natuurlijk wel regelmatig naar yoga-les, liefst in Amsterdam natuurlijk, en we hebben de eerste 2 opdrachten voor filosofie alweer binnen, en als het meezit hebben we dit jaar wel een anatomie-docent die komt opdagen, dus ik vermoed dat ik mijn lol wel opkan met de opleiding. Bovendien heb ik besloten dat ik een cursus yoga-filosofie wil gaan volgen aan de universiteit van Oxford, want die lijkt me wel heel interessant en dan kan ik zeggen dat ik aan Oxford University heb gestudeerd; ik weet heus wel dat een cursus op afstand niet hetzelfde is als een echte studie, maar ik heb al een echte studie gedaan, aan de Universiteit Leiden, naar eigen zeggen ‘het Oxford van Nederland’, dus ik heb niets om me voor te schamen*.

yogaopleiding1

Ik kan me, zoals altijd aan het begin van wat dan ook, ook nu niet onttrekken aan een zeker nerderig ‘back to school’-enthousiasme: ik heb er eigenlijk gewoon heel veel zin in. Hoewel ik me had voorgenomen om in de vakantie superveel te doen aan het achterstallige anatomie-werk, ‘The Tree of Yoga’ uit had willen lezen en alvast aan eerdergenoemde opdrachten had willen beginnen, heb ik dat natuurlijk allemaal niet gedaan. Maar ik beheers sinds kort wel de handstand, waar ik zeer trots op ben, en ik ben flink afgevallen, waardoor ik beter in allerlei houdingen kan komen (als je rugvet niet in de weg zit, blijk je veel verder te kunnen twisten – wist ik niet, maar is wel zo), dus ik ben wel benieuwd hoe zich dat alles manifesteert op de opleiding. Ik heb ook een mooie nieuwe broek met pauwenprint, die ik nog niet aan Amsterdam heb getoond, en een nieuw shirtje – dat soort materiële zaken is natuurlijk allemaal niet heel erg yoga, maar ik ben een westers meisje, en ik hou van mooie spullen. Bovendien hoort dat bij een nieuw schooljaar: wat mij betreft zijn nieuwe yoga-kleren gewoon een soort nieuwe agenda en nieuwe schriften, en dat soort dingen is onmisbaar voor de motivatie voor een mooi nieuw jaar. Het zal mij benieuwen wat ik dit jaar allemaal ga leren!

yogaopleiding2

* Althans, niets op dat gebied. Dat ik de bloemen die ik maandag had willen weggooien nog niet naar de container heb gebracht is natuurlijk wel heel gênant.