Cateren,  Culinair,  Kerst,  Koken

Een diner op Kerstavond

Mijn cateringbedrijf doet op het moment niet heel erg veel. Dat komt doordat ik op het moment wel heel erg veel doe en dat levert me dan weinig tijd op om op zoek te gaan naar klanten, laat staan daadwerkelijk iets met die klanten te doen als ik er uiteindelijk een kan krijgen. Maar gelukkig heb ik nog wat vaste klanten, van wie H toch de meest trouwe, dus toen zij me vroeg of ik op Kerstavond een familiediner wilde cateren, bij haar schoonmoeder thuis, leek dat me eigenlijk wel een goed idee, zeker toen ze het goed vond als ik M meenam (een diner voor 8 cateren lukt me op zich wel alleen, maar het is prettig om hulp te krijgen en eigenlijk wel zo gezellig om Kerstavond met je vriend door te brengen). Het totstandkomen van het menu verliep tamelijk gemakkelijk – ik kreeg veel vrijheid, en ik hoefde maar met een paar dingen rekening te houden: geen vis, geen gluten en geen uien. Vooral dat laatste was gek genoeg nog een flinke uitdaging, want ik had niet echt begrepen hoeveel van mijn recepten beginnen met een ui. Maar goed, nu was het dus ‘men neme geen ui’ en daarna gewoon verder koken. Dit diner was op zich een mooi voorbeeld van waarom ik denk dat een bedrijf als het mijne een goed idee is, want mensen kunnen in hun eigen huis eten, tussendoor cadeautjes uitpakken en de hond uitlaten, en iemand die niet 100% gezond is kan ook even gaan liggen – allemaal dingen die in een restaurant niet kunnen.

kerstdiner

Het diner begon met een amuse: pompoensoep in een glaasje, gegrilde paarse asperges met Serrano-ham en een stukje reebiefstuk met kweeperengelei. Daarna kwam het eerste voorgerecht (oorspronkelijk had ik hier rillettes van zalm willen serveren, maar ja, geen vis dus), dat bestond uit een terrine van Noorse garnalen, Hollandse garnalen met avocado en gebakken gamba’s met zwarte peper en citroen. Het tweede voorgerecht was parelhoen met paddestoelenrisotto en door M zorgvuldig en liefdevol ontnerfde palmkool, gevolgd door pastinaaksoep met truffel. Het hoofdgerecht was wild zwijn: ik had in kleine bakjes voor iedereen een mini Hunter’s pie gemaakt (stoofvlees met een dekseltje van aardappelpuree), en ik heb biefstukjes gebakken, met mosterdsaus, spruiten met kastanjes en rode kool. En nog wat aardappeltjes natuurlijk, want die zijn altijd lekker. Daarna waren er 3 kaasjes, en tot slot een dessert van chocola: chocolademousse, chocoladesorbet en de glutenvrije chocoladetaart van Nigella. Het diner was een groot succes: iedereen was enthousiast en er is eigenlijk helemaal niets misgegaan, zodat M en ik rond 12 uur moe maar voldaan de heerlijke fles Spätburgunder die we cadeau hebben gekregen open konden maken en konden drinken op onze eigen Kerstplannen. Maar dit was in elk geval een goed begin van de feestdagen!