Hotel,  Maastricht

Slapen buiten de deur – Kaboom Hotel Maastricht

Ik houd heel erg van hotels. Geen idee hoe het komt, maar het is zo: van de receptie tot het doorgaans witte beddengoed, van de mini-bar waar ik nooit iets uit neem tot het ontbijtbuffet dat ik helemaal leegeet, en van de kussens tot de kleine flesjes wasmaterialen in de badkamer. Heerlijk. En omdat ik ieder excuus aangrijp om in een hotel te gaan slapen, kan ik mijn ervaringen mooi hier kwijt. Vandaag aflevering 6: Kaboom Hotel in Maastricht. 

Waarom? Het was het weekend voor Kerst, mijn moeder woont in de buurt van Maastricht, mijn broertje (met zijn C en de kleine Louis) in Maastricht, we hadden een tas vol cadeautjes en trek in kalkoen, dus dan zit er niets anders op dan in de trein naar 043 gaan zitten. Niet dat dat erg is, want Maastricht staat heel hoog in mijn lijstje lievelingssteden. Bovendien was er een nieuw hotel, het Kaboom hotel, en wat ik daarvan gezien en gelezen had leek me wel de moeite waard (en ik heb al veel hotels bezocht in Maastricht, dus iets nieuws is ook wel eens leuk).

Kaboom1Eerste indrukken Als je de trein verlaat en station Maastricht uitloopt (in ons geval na een helse heenreis, maar daar hebben we het maar even niet over) loopt je bijna meteen tegen Kaboom aan: ze zitten recht tegenover het station, in een pand waar mijn vader vroeger op zondag zijn Engelse kranten kocht. Je komt binnen in een mooie lobby, met allerlei vrolijke dingetjes (een beeld van een hond, snoep in potten, twee terraria met wandelende takken die je kunt huren – geweldig), en wordt ontvangen door een uiterst vriendelijke dame. Met een pasje kun je de lift activeren die je naar je hotelkamer brengt. De lift was helemaal volgekalkt door tevreden gasten (dat mocht, als je ook wilde, kon je een pen regelen bij de receptie), dus we gingen al met een tevreden gevoel naar de kamer.
Kaboom2De kamer
 Volledig volgens het concept van Kaboom was de kamer spaarzaam ingericht: een bed, een stoel, een kastje met een plant en wat informatie over het bed, een krukje naast het bed bij wijze van nachtkastje, een stok met kleerhangers en een forse televisie, die elke keer als we de kamer binnenkwamen aanging. Meer heb je op zich niet nodig – het is ook wel eens verfrissend om een kamer zonder allerlei onzin te hebben. Er was geen broekenpers, geen minibar (maar je kon bij de receptie allerlei drankjes ophalen, en die waren zelfs heel betaalbaar, dus ik vind het beter) en, en dat vind ik dan op zich wel weer jammer, geen thee- en koffiemogelijkheden. Alle vier de muren en het plafond waren bekleed met prachtig behang met allerlei plaatjes van Maastricht. In plaats van de onvermijdelijke informatiemap stond alles wat we moesten weten op de muur. Oh, en er was een klok zonder wijzers, vermoedelijk om een bijdrage aan de onthaasting te leveren.

Kaboom3Het bed De bedden van Kaboom maken deel uit van het concept, want de gedachte is dat je allerlei onnodige fratsen best kunt missen, maar een goed bed is onmisbaar. Daarom staan er dus in alle kamers Aupings, en die liggen natuurlijk heerlijk. Het bed in onze kamer bestond uit 2 eenpersoonsbedden, met twee eenpersoonsdekbedden. Sleeping apart together dus, maar ik heb de indruk dat dat het nieuwe hotelslapen is – jammer, en ik zal me blijven verzetten, maar ik vermoed dat ik het beter gewoon kan accepteren. De kussens waren lekker zacht en de lakens waren kraakhelder wit, dus ik was op zich tevreden. Vanuit het bed had je perfect uitzicht op de televisie; thuis hebben we geen tv op de slaapkamer, maar in een hotel mag je tv kijken in bed. Dat vind ik.

Kaboom4De sanitaire voorzieningen De badkamer was smal en diagonaal betegeld, dat vond ik wel een mooie touch, met een wasbak, een toilet en een douche met een regendouche en zo’n smalle losse douche voor als je je kont wilt wassen. De doucheproducten waren van Rituals, er was shampoo, crèmespoeling (die ontbreekt vaak), douchegel en bodylotion, dus dat was prima in orde. De föhn deed het goed en er waren meer dan voldoende handdoeken, maar dat bleek ook wel handig, want de glazen douchedeur sloot het hokje niet goed af, waardoor de halve badkamer blank stond na het douchen, en er was geen enkele manier om het waterballet te verhelpen behalve een handdoek opofferen.

Kaboom5 Het ontbijt Als je bij Kaboom slaapt, ontbijt je in het ernaast gelegen restaurant, waar je de rest van de dag, getuige de kaart, ook heel lekkere dingen kunt eten. Het ontbijtbuffet mocht er ook zijn: naast een ruim assortiment aan broodjes (met mini-chocoladecroissants, dus ik was blij), fruit, zuivel en sapjes hadden ze ook interessante belegjes, roerei, spek en worstjes, van die kleine doosjes Cornflakes en aanverwante zaken, en sushi. Ja. Sushi. Ik heb mijzelf getrakteerd op een intercontinental breakfast (mijn eigen term): sushi, eggs and bacon, un croissant et un tout petit pain au chocolat. Heel erg prima dus.

Kaboom6Unique selling points Ik vind Kaboom een prachtig hotel – er is voor mij precies de goede combinatie design-gebruiksgemak. De locatie is natuurlijk ook indrukwekkend, maar 20 meter verder is een ander hotel, waar we 1 keer hebben geslapen, maar sindsdien niet meer zijn geweest, dus kennelijk is zoiets voor mij niet doorslaggevend. De vriendelijke ontvangst, de lekkere bedden, de prosecco in de mini-bar, dat soort dingen vind ik gewoon heel belangrijk. En laten we eerlijk zijn: een hotel waar je wandelende takken kunt huren, dat is toch fantastisch?

Nog iets te zeuren? Ja, tuurlijk: zelfs in een hotel waarvan het concept is dat het overbodige geschrapt wordt, had ik wel een tafeltje aan mijn kant van het bed gewild (M had er wel een). Mijn telefoon en mijn prosecco lagen op de grond, en dat vinden ze niet zo leuk. We kregen bij het inchecken ook maar 1 pas voor de kamer, wat op zich niet erg is, maar wel als je de pas nodig hebt voor elektriciteit op de kamer en om ’s avonds het gebouw binnen te komen, dus toen M nog even wilde gaan roken leek het er even op dat ik in het donker op hem kon gaan wachten. Gelukkig liet de deurman hem weer binnen, maar een tweede pas was misschien handiger geweest. En als laatste zeurpuntje: ik vond de kamer niet goedkoop voor een hotel dat ‘budget’ in de eigen omschrijving zet (via Booking €180 inclusief ontbijt voor een medium-kamer, ook niet duur overigens), maar dat kwam waarschijnlijk door het moment dat we gekozen hebben.

Wil je terug? Graag – ik zou ook de andere kamers willen checken, en dan niet op een moment dat heel Nederland in Maastricht wil, want dan is het misschien een beetje goedkoper. Ik vond het echt een heel prettig hotel, met een goede, ontspannen sfeer, en ik kan de gedachte dat je dingen die je niet nodig hebt op hotelkamers makkelijk kan skippen wel waarderen. Er staat inderdaad vaak een boel zooi. Maar los van wat Kaboom allemaal niet heeft: wat ze wel hebben is een hotel met mooie kamers en heerlijke bedden, en daar kom ik tenslotte voor.