Groningen,  Hotel,  Uitjes

Slapen buiten de deur – Asgard Hotel Groningen

Ik houd heel erg van hotels. Geen idee hoe het komt, maar het is zo: van de receptie tot het doorgaans witte beddengoed, van de mini-bar waar ik nooit iets uit neem tot het ontbijtbuffet dat ik helemaal leegeet, en van de kussens tot de kleine flesjes wasmaterialen in de badkamer. Heerlijk. En omdat ik ieder excuus aangrijp om in een hotel te gaan slapen, kan ik mijn ervaringen mooi hier kwijt. Vandaag aflevering 7: Asgard Hotel in Groningen. 

Waarom? Als leuk uitje in de Kerstvakantie hadden M en ik een bezoek aan de David Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum gepland. We komen graag in Groningen, dus we grijpen al gauw ieder excuus aan om erheen te gaan, maar deze tentoonstelling was zelfs wel reden geweest om een veel minder leuke stad te bezoeken (ja, zelfs Eindhoven). We herinnerden ons nog een fijn hotel waar we eerder geslapen hebben, en na een beetje onderzoek zijn we erachter gekomen dat het het Asgard Hotel was. Alle ingrediënten voor een mooi uitje waren dus aanwezig.

asgard1Eerste indrukken Als we in Groningen lopen we meestal dezelfde route: station uit, rechtdoor langs het Groninger Museum de stad in, en dan op een gegeven moment naar rechts. Voor het Asgard Hotel moet je een andere kant op, maar M wist het blind te vinden. In de lobby stond een uiterst minimalistische kerstboom (van kaal hout), wat gelijk de Scandinavische designtoon zette, en achter de balie zat een vriendelijke mevrouw die ons incheckte en de pasjes voor de kamer gaf. De lift praatte tegen ons (‘doors closing’ – ‘doors opening’) dus we hadden het gevoel dat we zelfs door de niet-levende dingen in het hotel welkom werden geheten. 
asgard2De kamer
 We hadden geluk. De kaartjes voor de Bowie-tentoonstelling waren voor maandag, zodat we de nacht van zondag op maandag in het Asgard doorbrachten, wat tot gevolg had dat we voor heel erg weinig geld een werkelijk prachtige kamer hadden. Er stond een fijn groot bed, een comfortabel zithoekje met lekkere stoelen, een televisie aan de muur, een tafel en een stoel om aan te werken en een enorme badkuip in de kamer. In een kast trof ik een (overigens lege) minibar, een waterkoker met theezakjes en gelukkig een broekenpers. We hadden uitzicht over de hele stad, vanuit de kamer, maar ook vanaf het balkon waar we over konden beschikken. Ik vond, los van de ruimte en de hoeveelheid spullen die we tot onze beschikking hadden, ook de inrichting erg mooi. Als ik het type zou zijn dat minimalistisch kon leven, zou ik mijn huis ook zo inrichten.

asgard3Het bed We hadden een tweepersoonsmatras (hoera, het kan nog), maar wel met 2 eenpersoonsdekbedden, dus konden M en ik gezellig in hetzelfde bed liggen zonder ruzie te hoeven maken over het dekbed. Prima oplossing op zich, maar een tweepersoonsdekbed blijft fijner. Het bed lag heerlijk overigens, en er waren voldoende kussens met de juiste hardheid. Vanuit het bed konden we televisie kijken, wat we ook gedaan hebben, want het was vakantie tenslotte. Ik heb overigens ook gewoon gelezen, hoor.

asgard5De sanitaire voorzieningen Los van het feit dat er een enorme badkuip midden in de kamer stond, was het sanitair mooi geregeld: een prima apart toilet, een fijne regendouche en een forse wasbak. Rituals had de doucheproducten verzorgd (dus altijd goed, maar wel een beetje afgezaagd – ik associeer Rituals inmiddels met alle hotelkamers, en dat is volgens mij niet het effect dat Rituals, of de hotels die die producten inkopen, beoogt) en er waren lekker veel handdoeken. En dan stond r dus een enorme badkuip midden in de kamer. Wat een ontzettende luxe is dat zeg: tv kijken vanuit het bad, terwijl ik gewoon kan kletsen met M, die op bed ligt.

asgard4Het ontbijt Het Asgard Hotel laat zich voorstaan op de biologischheid van hun ontbijtbuffet, en dat kan ik me voorstellen, want het was allemaal erg smaakvol. Er waren lekkere broodjes, croissants, allerlei soorten muesli, veel broodbeleg (zoet en hartig) en eitjes. Er stonden ook nog wat mooie hipsterpotjes in het buffet: chiazaad (met de instructie ‘max 1 eetlepel’ op het potje, geen idee waarom) en gojibessen voor door de kwark. Koffie en thee werd uit grote thermoskannen geserveerd.

asgard6Unique selling points Ik blijf onder de indruk van de lage prijs die we betaald hebben voor deze prachtige kamer (€140 inclusief ontbijt voor 2 personen). Als je niet op zondagavond gaat is de kamer duurder, maar dan is hij nog steeds ontzettend mooi, en wat mij betreft zeker de moeite waard. Het hotel ligt dicht bij het station en je bent zo in de stad, dus ik zie eigenlijk geen reden om dit hotel af te raden. Sterker nog: ik zie vooral redenen om dit hotel aan te raden.

Nog iets te zeuren? Als het moet heb ik altijd wat te zeuren. We kregen een tamelijk karige selectie theezakjes bij de waterkoker (4 stuks) – dat had best wat genereuzer gekund, en ik zou daar ook nog oploskoffie bij gedaan hebben. Maar aan de andere kant denk ik dat we zonder enig probleem wel meer zakjes zouden hebben gekregen. En als je nou moeilijk gaat zitten doen over het aantal theezakjes, dan ben je natuurlijk eigenlijk gewoon tevreden.

Wil je terug? De volgende keer dat ik weer een smoesje verzin om naar Groningen te gaan, wil ik weer in het Asgard slapen. In die kamer. Want dat was gewoon een heel mooie kamer. En als ik mezelf weer trakteer op een weekend met mezelf om te schrijven, zou ik graag ook daar gaan zitten, want de WiFi in het Asgard is heel goed. Dus ja. Graag.