Lijstjes

De 10 van woensdag

Ik ben best geïnteresseerd in andere mensen, hoor. Alleen niet in alles van andere mensen. Mijn ex-collega W reageerde ooit op een lang en absoluut niet boeiend verhaal van een collega met de mededeling: ‘Dat interesseert me geen reet’, en hoewel ik veel te bang ben dat mensen me niet meer aardig vinden om zelf ooit zoiets te zeggen, zijn er toch wel momenten waarop ik het zou willen vertellen. Hier de 10 dingen die mij geen reet kunnen schelen.

  1. Wie de mol is. Dat programma is al weet ik hoeveel seizoenen op tv en ik heb nog nooit gekeken. Vooral niet omdat al die gesprekken erover me totaal niet interesseren.
  2. De meeste Bekende Nederlanders en programma’s die gaan over hoe interessant zij zijn. Dingen als ’24 uur met’. Ze zijn BN’ers omdat ze goeie cabaretiers zijn, niet omdat hun visie op wat dan ook per definitie belangrijk is.
  3. Als mensen speciaal voor mij hun hele vakantieroute gaan zitten omschrijven. Ik zie het niet voor me, ik ben er niet geweest, ik heb geen ruimtelijk inzicht, I don’t care.
  4. Uitgebreide beschrijvingen van diners die mensen hebben gehad terwijl we zitten te eten. Ik hoor graag wat je hebt gegeten, tenminste, als het bijzonder was, maar niet als ik probeer een gerecht te consumeren waaraan ik zelf heel veel tijd, geld en energie heb besteed. Een beetje respect voor het gebodene graag.
  5. De meeste smoesjes die beginnen met ‘Ach, ja, maar de kinderen…’. Je leven hield niet op toen je kinderen kreeg – sterker nog, aan je Facebook of Instagram-feed te zien is je leven toen pas begonnen, dus maak van jezelf geen martelaar. Niemand wil dit horen. Ik in elk geval niet.
  6. Uitgebreide verhalen over hoe moeilijk het is om te parkeren in de binnenstad van Leiden. Ja, ik zit in de gemeenteraad, maar dat hoeft niet te betekenen dat ik alle kleine griefjes wil horen. Kom lekker met de fiets.
  7. De argumenten om een Android telefoon te nemen. Ik vind het prima dat jij te gaaf bent voor Apple, maar ik ben een iPhone-gebruiker en dat blijf ik. Ik heb het andere verhaal al 100 keer gehoord en elke keer naast me neergelegd. De kans dat jij me overtuigt acht ik 0, dus laten we over leuke dingen praten.
  8. Je werkdruk als docent. Dat is namelijk ook mijn werkdruk, en ik denk echt dat docenten die minder praten over werkdruk en meer over vrolijke dingen minder werkdruk ervaren. En niemand wil het horen.
  9. Uitgebreide medische verhalen. Als ik yogales geef, is het professioneel van me om te vragen wie welke blessures heeft. Iemand die een blessure heeft kan dat best kort vertellen (‘ik heb pijn aan mijn schouder, want ik ben ooit gevallen en ik kan dus niet heel lang gewicht dragen met mijn linkerarm’) in plaats van 10 minuten lang een medisch dossier te lichten terwijl verder iedereen wacht. Daar ben je zelf toch gewoon te gaaf voor?
  10. Waarom je vegetariër of veganist geworden bent. Ik geloof best dat het voor jou overtuigende argumenten zijn, maar ik hou van vlees en van kaas en dat ga je me niet afpakken. Dus ik praat liever met je over onze gezamenlijke liefde voor lammetjes, en dan doe ik mijn best ze geen ‘shoarma’s’ te noemen