Coaching,  Onderwijs,  Plannen,  School

Nieuwe dingen

Een tijdje geleden had ik een mooi plan bedacht. De mensen die mij gecoacht hebben toen ik een burn-out had, gingen beginnen met een opleiding voor mensen die ook coach willen worden, en dat leek me wel wat. Ik zag namelijk wel een rol voor mezelf weggelegd binnen de grote onderwijsstichting waar mijn school toe behoort om mensen te coachen voordat ze in een reïntegratietraject terecht komen. Want als je al zo ver heen bent, dan is er meer schade aangericht dan als er eerder iemand ondersteuning biedt. Ik denk namelijk dat er veel mensen zijn die er wat aan zouden hebben om als ze het gevoel hebben dat een en ander, of misschien zelf wel alles, door hun vingers glipt, wat hulp te krijgen, en in het licht van de grote hoeveelheid geld die tegenwoordig wordt uitgegeven aan docenten die het allemaal teveel is geworden en na een periode thuis weer aan het werk willen, vond ik het een strak plan om binnen schoolorganisaties een aantal opgeleide coaches aan te stellen, die laagdrempelig zijn, want het zijn maar collega’s, maar die ook ingewerkt zijn in de specifieke problemen van de school. De voorzitter van het College van Bestuur van de onderwijsstichting dacht er helaas anders over, dus ik heb het plan moeten afblazen.151022113541-johan-cruyff-2-super-169Van K, die in de schoolleiding zit, kreeg ik een lief mailtje, waarin ze zei dat ze had begrepen dat ik een dikke nee had gekregen op mijn plan en dat ze zich kon voorstellen dat ik daardoor gedemotiveerd geraakt was. Dat viel op zich wel mee (al moest ik door die mail wel even slikken), maar ik bleef het wel jammer vinden. Want ik zie mezelf eerlijk gezegd ook niet de komende 30 jaar grammatica onderwijzen, en managementfuncties zijn niets voor mij. Tenminste, die zijn voor mij het voorgeborchte van een reïntegratietraject, dus dat lijkt me geen goed idee. Mijn idee was om me in elk geval voor de korte termijn neer te leggen bij het feit dat ik voorlopig geen coach zou worden en me te beraden op de vraag wat ik dan zou gaan doen. Maar dat hoefde niet, want ik heb onlangs een gesprek met dezelfde K gehad, die mij vertelde dat de school, dus niet de onderwijsstichting, wel behoefte had om mij als coach in te zetten, en dat ik zelfs met een genereus budget een opleiding mocht kiezen om te gaan volgen. Dus nu ben ik me vol enthousiasme aan het oriënteren op opleidingen, want ik wil natuurlijk wel een goeie. En ik ben nu al, met nog ruim 2 maanden van het huidige schooljaar te gaan, enorm gemotiveerd voor het nieuwe schooljaar. Mooi toch?