Concert,  Lijstjes

De 10 van woensdag

Ik zou vanavond naar een concert van Elvis Costello gaan. Dat zou ik, want het gaat niet door. Elvis is ziek (ik geloof dat hij verkouden is), en hij heeft besloten dat het beter is om het concert op een ander moment te geven. Hoewel ik hier stevig van baal, want ik had me er namelijk erg op verheugd, ben ik ook wel een beetje blij, want M en ik zijn al eens naar een concert van Elvis Costello geweest toen hij ziek was, en toen liet hij het gewoon doorgaan, hoewel hij speelde als een dweil. Nu maar hopen dat wij kunnen als het de heer Costello wel schikt om op te treden. Om mezelf nu even te vermaken: 10 concerten waar ik was die wel door zijn gegaan.

  1. Joe Jackson in de inmiddels gesloopte Pepsi Stage: ‘Welcome to… I don’t know where we are, but it’s NOT Amsterdam.’
  2. Boudewijn de Groot in de Leidse Schouwburg: M en ik waren nog niet zo lang bij elkaar, Boudewijn speelde Eva, en ik was verkocht.
  3. Leonard Cohen op het Westergasterrein: zo mooi dat ik niet meer naar een concert van Leonard Cohen ga. Want het is of weer zo mooi, en dat zou afdoen aan hoe uniek die avond was, of minder mooi, en dan zou ik een minder mooie avond in mijn herinnering hebben. Mooier kan niet.
  4. Elvis Costello in de Heineken Music Hall: ik heb hem vaker zien optreden, maar dit was de eerste keer dat hij in een enorme zaal totaal onversterkt I want you zong. Hij heeft het sindsdien vaker gedaan.
  5. Lou Reed in Carré: bloedchagrijning. Zoals het hoort. Maar het was een prachtig concert, met als hoogtepunt Venus in Furs, met een celliste.
  6. John Cale in het LVC: ongeveer 2 weken na eerdergenoemd concert van Lou Reed, zijn voormalige bandmaat in een donkere zaal op de Leidse Breestraat. Niet uitverkocht. Bij lange na niet. Hij zong ook Venus in Furs, met zijn elektrische viool. Net zo mooi, maar wel heel anders.
  7. R.E.M. op het Westergasterrein: het zou die dag gaan regenen. Ik kan me niet herinneren dat het dat ook daadwerkelijk gedaan heeft, maar wel dat Michael Stipe zich er zorgen over maakte. Dat had geen negatieve invloed op de kwaliteit van het concert overigens.
  8. Nick Cave in de Heineken Music Hall: ook dit is vaker voorgekomen, maar ergens tijdens zo’n concert kwam Herman Brood op, met een opgezette papegaai op zijn schouder. Niemand wist waarom, ik vermoed Herman Brood zelf ook niet, maar het is me wel bijgebleven. Nick Cave live is bijna altijd geweldig overigens.
  9. Tom Petty in de Heineken Music Hall: we gingen erheen in het kader van de gedachte dat je altijd naar helden moet gaan als ze optreden, en Petty was heel erg lang niet in Nederland geweest. Wat jammer is, want ik heb genoten van zijn concert en ik hoop dat hij snel terug komt.
  10. David Bowie in Ahoy: de enige keer dat ik hem live heb gezien. Ik vond het heel bijzonder, en nu ben ik natuurlijk heel blij dat we toen gegaan zijn. De Dandy Warhols, van wie ik ook fan was, stonden in het voorprogramma, en daar heb ik ook van genoten. Maar Bowie: legendarisch.