Corona,  Corona-diaries,  To do-list

Weekendlijstjes

Er heeft een merkwaardige shift in mijn productiviteit plaatsgevonden. Op maandag, dinsdag en donderdag werk ik hard, want dan ben ik op school en dan zijn er een paar miljard mensen die wat van me willen en daar ook om vragen via de mail of door op mijn kantoor te komen staan en pas weg te gaan als het gebeurd is. Prima natuurlijk, maar dat in combinatie met het hybride lesgeven dat we op het moment doen zorgt ervoor dat ik op het moment permanent uitgeput ben. Ik doe mijn best om daar op een verstandige manier mee om te gaan: ik ga zo vroeg mogelijk slapen, heb zowaar 300 kcal per dag aan mijn régime toegevoegd, zeg hier en daar ook een keertje ‘nee’ tegen een verzoek en ik dwing mezelf niet om drie keer per week 5 kilometer te gaan rennen. En hoewel ik inmiddels van doodmoe naar hondsmoe ben gegaan, ben ik nog steeds niet tevreden over mijn energieniveau, dus ik neem de laatste tijd vaak de dag nadat ik op school ben geweest als rustdag. Gevolg hiervan is dat ik op woensdag en op vrijdag eigenlijk geen ene moer doe. Althans, ik meld me keurig voor mijn personal training sessie op de sportschool, doe boodschappen, breng pakketjes weg en zorg dat het huis een beetje op orde is, maar verder kijk ik veel naar allerlei superinteressante programma’s op de streamingdiensten en drink ik thee. Mijn boek? Ach ja, dat komt vast wel weer.

Het gevolg van het ‘hollen of stilstaan’-principe door de week is dat ik in het weekend weer heel veel energie heb, omdat ik dan weer ben bijgerust, en dat ik een enorme lijst dingen in mijn hoofd heb die ik zou moeten doen. Dat heeft geleid tot een nieuw weekendritueel, want op zaterdagochtend, als ik al wakker ben maar Michel nog zeker twee uur in bed ligt, zet ik een emmer koffie voor mezelf, pak ik twee blaadjes van mijn scheurkalender en een van mijn favoriete Bic-vierkleurenpennen, en ga ik even uitgebreid zitten braindumpen. Alles wat ik in de twee heerlijke dagen die zich voor me uitstrekken schrijf ik op, en dan mag ik RuPaul’s Drag Race kijken. In de loop van de dag komen er doorgaans wel een paar dingen bij, maar dat is op zich helemaal niet erg, want er worden ook veel dingen afgevinkt. Voor elke 5 vinkjes die ik zet mag ik van mezelf een half uur lezen of iets kijken op mijn iPad, en als ik alle vinkjes van de dag gezet heb, drink ik een glas wijn. Je zou je af kunnen vragen waarom ik deze tactiek niet ook op de andere dagen van de week toepas, maar op maandag, dinsdag en donderdag staat alles wat ik wil doen gewoon in mijn planner (of in mijn mailbox of op mijn kantoor om aandacht te vragen) en op woensdag en vrijdag zit ik er vooral niet op te wachten dat er een optimistisch lijstje is van wat ik zou kunnen doen. Vooralsnog gebruik ik dit systeem dus alleen in het weekend – en op maandag kan ik behoorlijk tevreden weer aan het ‘echte’ werk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.