No spend 2021,  Winkelen

No spend 2021 – eindelijk het einde

Tot mijn grote trots kan ik mededelen dat ik het eind van 2021 heb gehaald. Nou ja, de kans dat ik zelf het eind van 2021 niet zou halen was niet zo klein – ik ben relatief gezond, natuurlijk gevaccineerd, ik eet goed en ik bevind me in de geprivilegieerde positie dat ik zelden fysiek gevaar loop en als ik dat doe in elk geval weet dat ik medische zorg tot mijn beschikking heb – maar ik bedoelde nu even dat ik het eind van No Spend 2021 heb gehaald. Ik ben er, anders dan wat veel mensen, inclusief ikzelf overigens, dachten, in geslaagd om een heel jaar lang geen kleren, boeken, schoenen, cosmetica en sieraden te kopen. Hoewel ik mezelf jokers had gegund, heb ik die heel lang niet ingezet, en toen het moment kwam waarop ik best wel zin had om een joker in te zetten, vond ik het ook wel weer stoer om dat niet te doen, vooral omdat ik even bij mezelf te rade ging over de vraag waarom ik op dat moment per se iets nieuws nodig had. Het antwoord was namelijk ‘omdat ik me onzeker voel over een spannende sollicitatie’ en als ik heel eerlijk was, moest ik eigenlijk al meteen toegeven dat die onzekerheid dieper ging dan de vraag welke jurk ik tijdens het gesprek aan zou hebben, en dat ik er waarschijnlijk meer bij gebaat zou zijn om mijn tijd te steken in de voorbereiding van het gesprek dan in het wapperen met jokers. Dus die heb ik op zak gehouden.

Ik heb wel maanden lang gedacht dat het dak er op 1 januari meteen keihard vanaf zou gaan. Ik had een heel lijstje van dingen die ik wilde kopen na de No Spend, en ik had er de fondsen voor gereserveerd, maar ik merk bij mezelf toch een zekere terughoudendheid. Ja, de Céline-tas van mijn dromen is gekocht en ik heb mezelf getrakteerd om een mooi paar oorbellen en een geweldige ring, maar de jumpsuit in panterprint die ik al maanden op de wishlist had bij de Bijenkorf is online uitverkocht (en er zijn geen winkels open), de beha’s die ik wilde kopen durf ik niet online te kopen omdat ik twijfels heb over wat de beste maat is, en ik vind verder eigenlijk helemaal niks leuk genoeg om te kopen. Ik heb hier en daar echt wel wat spullen in het mandje gedaan, maar elke keer delete ik ze toch maar. Want ik heb natuurlijk nog steeds veel te veel kleren, schoenen, cosmetica en sieraden, dus ik vermoed dat ik nog wel even doorga met waarderen wat ik heb. Ik heb op zich ook genoeg boeken, maar daar heb ik er wel een paar van besteld. Gewoon, omdat ik het afgelopen jaar nogal wat titels van mijn favoriete auteurs tijdelijk aan me voorbij heb moeten laten gaan, en die schade wil ik natuurlijk nu in gaan halen. En die jurk die ik voor mijn sollicitatiegesprek wilde hebben? Die heb ik op 4 januari alsnog besteld. Zo ben ik dan ook wel weer.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.