Praatjes

Voor de vrouwtjes

Het is Internationale Vrouwendag. En hoewel ik een internationale vrouw (maar dan zonder hoofdletters) ben, vraag ik me af of we dat eigenlijk wel nodig hebben. Secretaressedag snap ik, het is alleen maar sierlijk als een baas een beetje extra aandacht  geeft aan de mevrouw die dagelijks op moet draaien voor zijn gebrek aan organisatie. En met moederdag heb ik persoonlijk niet zoveel – ik hou van mijn moeder, daar niet van, maar niet zo van zeepjes en parfumsets met ‘voor de liefste mamma’ erop. Ik heb een keer gelezen dat moederdag door Hitler is ingevoerd; inmiddels weet ik dat het niet waar is, maar ik kon me jarenlang aan de commerciële terreur onttrekken door te zeggen dat ik geen Nazi-feesten wil vieren. Tegenwoordig zeg ik gewoon dat ik degene ben die bepaal wanneer ik lief wil zijn tegen mijn moeder, en niet de Douglas. Voor moeders en secretaresses geldt in elk geval dat ze iets bijzonders doen en daarvoor in het zonnetje gezet zouden kunnen worden – maar vrouwen? Waarom zou je iemands geslacht als uitgangspunt nemen om een themadag te maken?

caitlinmoran-2

Voor de duidelijkheid: ik heb niks tegen vrouwen. Ik ben er al ruim 38 jaar een, en het bevalt me uitstekend. Ik zou mezelf wel een feminist noemen, maar dan niet in de beha’s-verbrandende sfeer (in mijn geval wil niemand dat ik dat doe, geloof me) – eerder in de zin van Caitlin Moran, wier How to be a woman mij heel erg beviel. En als ik haar definitie van feminisme volg, dan ben ik zeker een feminist: Here is the quick way of working out if you’re a feminist. Put your hand in your pants. a) Do you have a vagina? and b) Do you want to be in charge of it? If you said ‘yes’ to both, then congratulations! You’re a feminist.

TIM11T1GM_caitlinfeature

Of deze: What is feminism? Simply the belief that women should be as free as men, however nuts, dim, deluded, badly dressed, fat, receding, lazy and smug they might be. Are you a feminist? Hahaha. Of course you are. Het fijne van het tweede citaat is dat mannen volgens die definitief ook feministen kunnen zijn, en ik geloof ook dat er veel mannen zijn voor wie dat geldt. Het uiteindelijke doel van feminisme is gelijkwaardigheid, geen voortrekkerij. Vooruit, nog een citaatje: I’m neither ‘pro-women’ nor ‘anti-men’. I’m just ‘Thumbs up for the six billion’.

En wat doet een Leidse feminist dan op Internationale Vrouwendag? Campagne voeren natuurlijk, op een bijeenkomst in het stadhuis, met een lezing van de wethouder, een presentatie over ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid en een aantal workshops (met omineuze titels als ‘Onthaasten en jezelf ontmoeten, hou je fit’ en ‘Houden van jezelf in relatie tot de zorg voor een ander’, maar gelukkig ook ‘Vrouwen in de media’ en ‘Vrouw en jouw politieke moment. Stem bewust’). En tot slot een modeshow. Want laten we eerlijk zijn, we blijven natuurlijk wijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.