Museum,  Museumselfie

#selfiemuseum

Afgelopen weekend was het museumweekend. Ik had daar graag uitgebreid van geprofiteerd, ik hou enorm van musea, en twee dagen in het kader van museumbezoek stellen lijkt me een prachtige manier om een weekend te besteden, maar ik moest naar de yoga-opleiding. Met veel pijn en moeite lukte het me om tijdens de lunchpauze een bezoek te brengen aan Foam, het fotomuseum in Amsterdam. Het was een bliksembezoek van 35 minuten, waarbij ik weinig van het museumweekend als zodanig heb meegekregen. Gelukkig was een van de publieksparticipatieopdrachten het maken en tweeten van een zogeheten museumselfie, voor het selfiemuseum (natuurlijk met hashtag). En museumselfies maak ik graag (ondanks mijn camera-angst), dus hier is mijn mini-selfiemuseum, van musea die ik in 2014 heb bezocht.

Zaal 1: de Chanel-tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag

20140328-165232.jpg

Mooie tentoonstelling (laten we eerlijk zijn, als je mij een zaal vol zwarte jurkjes geeft ben ik gegarandeerd bijna bij voorbaat al tevreden), met veel informatie over het leven en werk van Coco Chanel en over hoe later met het bedrijf is gegaan. Ik vond ook het onderdeel ‘nep-Chanel’ interessant, maar het absolute hoogtepunt was dat ik een echt jasje van Chanel aan kon trekken en dan een foto van mezelf kon (laten) maken. Dit is dus niet alleen een museumselfie, maar ook een Chanelselfie. En zo dichtbij kom ik waarschijnlijk nooit meer bij zo’n jasje.

Zaal 2: de Malevich-tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam

20140328-165451.jpg

Ik ben geen fan van Malevich, maar ik hoorde goede verhalen over de tentoonstelling, en ik was toch in Amsterdam (weer vanwege yoga), dus ik ben toch maar geweest.  Al met al vond ik het een mooie tentoonstelling, met ontzettend veel werk van Malevich en andere kunstenaars zodat het allemaal in context  geplaatst werd. Ik vond het abstractste werk het leukst om naar te kijken, maar de museumselfie is gemaakt voor een zelfportret (een selfie avant la lettre) van Malevich. En de Amsterdamse salade in het restaurant van het Stedelijk was zeer de moeite waard.

Zaal 3: de schoenen-tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam

20140328-164938.jpg

Tja, wat zal ik zeggen? Ik hou van schoenen. En van de Kunsthal. Dus als dat allemaal samenkomt, dan ben ik gelukkig. Er was een grote afdeling schoenen van United Nude, de schoenen waar ik het allermeest van houd, ik zag schoenen die ik ooit had willen kopen maar niet heb gekocht, en een heleboel schoenen die ik heel graag zou willen bezitten. Ik had speciaal voor de tentoonstelling gekke laarzen aangetrokken, en ik kreeg veel complimenten. Mijn enige bezwaar is dat de verlichting op de tentoonstelling zo was dat de schoenen alle aandacht kregen, waardoor mijn museumselfie onderbelicht is. Zo kunnen we toch niet werken, mensen.

Zaal 4: de Lakenhal in Leiden

20140328-164751.jpg

De burgemeester van Leiden mocht een dag de baas zijn over de Lakenhal en nodigde in dat kader de expats van de stad uit voor een ontbijt en een rondleiding door het museum. We zagen de vaste opstelling en de Dou-tentoonstelling. De museumselfie is gemaakt op de zaal met de drieluiken; die meneer op de achtergrond is een kunstwerk. De Dou-tentoonstelling vond ik mooi, maar de vaste collectie eigenlijk nog veel fraaier. Wat ik grappig vond: beneden in de hal staat een hokje waarin je een museumselfie in Dou-stijl kan maken – dat heet ‘Dou it yourself’. Een goeie slechte woordspeling, altijd fijn.

Zaal 5: ‘The Enclave’ van Richard Mosse in Foam in Amsterdam

20140406-181535.jpg

Ik sta hier voor een foto uit een tamelijk indrukwekkende installatie – er waren behalve foto’s ook video-schermen waarop beelden uit Congo werden geprojecteerd (eerst met fuivende Congolezen op een podium en later met legerbusjes), allemaal met bloedstollende geluiden op de achtergrond). Het landschap op de foto is roze omdat Mosse met een camouflagedetectiecamera heeft gewerkt. Ik vond het in eerste instantie een beetje raar, maar ik merk dat ik, sinds ik in Foam was, nog een paar keer aan die installatie heb gedacht. Misschien moet ik nog een keer terug.

Het museumselfie-project is nog lang niet afgerond en ik zal van alles wat ik bezoek verslag uitbrengen door een foto van mijn harses voor een kunstwerk van onschatbare waarde te plakken. Waarvoor bij voorbaat excuses.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.