Cultuur,  Leiden,  Museum,  Museumselfie

Museumnacht

Dit weekend werden de Signatures Cultuurweken geopend. 3 weken lang zal zo’n beetje alles wat Leiden aan cultuur te bieden heeft in het zonnetje gezet worden. En omdat ik tegenwoordig raadslid ben, met de portefeuille cultuur en recreatie, kan ik dus allerlei leuke dingen gaan doen en dan beweren dat het werk is. Ik heb het echt heel zwaar, mensen.

De eerste activiteit was de Museumnacht. Daar ben ik nooit eerder heen geweest – het schikt om de een of andere reden nooit zo goed, maar dit jaar heb ik nog voordat er andere afspraken gemaakt konden worden kaarten gekocht voor M en mij. Er was een openingsshow op het Rapenburg, met een enorme diversiteit aan optredens op boten, van een lief zingmeisje, via eveneens lieve vioolmeisjes naar iets minder lieve mannen met grote gele ballen over hun hoofd die muziek speelden die ik, wegens verregaande niet-trendiness, niet kan benoemen. De kersverse wethouder cultuur Robert Strijk voltrok de officiële opening en het grote museumfeest kon van start gaan.

We begonnen in de Hortus – en ja, die telt ook als museum. Het was een prachtige avond, dus we wilden zo lang mogelijk buiten zijn, en ik was heel erg benieuwd naar de Lotus Flower van Daan Roosegaarde, een interactieve bloem van folie die tot leven kwam als je je hand ernaar uitstak. M en ik zijn daarna door de kassen gelopen, waar we trossen bananen en allerlei rare bloemen hebben zien groeien en bloeien. Ik kon met moeite de neiging mijn vinger in een vleesetende plant te steken onderdrukken (ik blijf een kind van binnen) en we hebben nog een tijdje door de varens geslenterd. Een mooi en groen begin van de avond dus!

20140519-072953-26993342.jpgVia de Hortus betraden we de Sterrewacht (de spelling hiervan verbaast me oprecht, maar goed, daar hebben we het nu niet over). Ik was hier nog nooit geweest, en ik heb geconstateerd dat de Museumnacht misschien niet de beste gelegenheid is om onbekende musea te ontdekken – het is erg druk, door het extra aanbod lijkt iedereen het overzicht een beetje kwijt en je hebt ook geen rust in je donder, want er moet nog een heel programma gevolgd worden. Daar komt nog bij dat M helemaal niks met het aandachtsgebied van dit museum heeft, en ik weinig – we stonden dus snel weer buiten. Ik zal een keer teruggaan op een moment dat ik alle tijd heb alles daar goed te bekijken. Vooralsnog heb ik in elk geval een compliment voor de opstelling: de projectie van sterren en andere dingen op halve bollen op de grond vond ik erg mooi.

20140519-073514-27314576.jpg

Toen was het tijd voor het RMO, waar we een lezing van Herman Pleij op het programma hadden gezet, dus we wilden er per se om 21.30 zijn. Dat waren we – sterker nog, er was zelfs tijd om middeleeuwse kipjes te eten. De middeleeuwen waren sowieso het thema van de Museumnacht in het RMO: er liep een rattenvanger rond, er stond een schandpaal en de gang van zaken werd speels verstoord door maar liefst 3 narren. Het verhaal van Pleij over spektakel in de middeleeuwen was informatief en vermakelijk tegelijk, en we pikten zelfs nog een speedrondleiding over de Romeinse collectie mee. Van alle musea in Leiden ben ik het vaakst in het RMO geweest, maar ik kan er altijd wel iets nieuws vinden; bovendien weet ik weinig van de middeleeuwen, dus het was ook een bijzonder leerzaam bezoek.

20140519-072953-26993542.jpg

Tot slot bezochten we het Museum Volkenkunde. In de tuin van het museum stond een kraam van Karel’s Biofriet, bij wie ik de lamskroket waar ik gisteren al enthousiast over was heb genoten en dientengevolge het plan heb opgevat al hun kroketten te testen (niet alle individuele kroketten, ik bedoel natuurlijk van al hun smaken 1 exemplaar). Binnen in het museum was een lezing van Jimmy Nelson, die buitengewoon enthousiast vertelde over zijn avonturen bij het fotograferen van inheemse volkeren, variërend van een Mongoolse stam tot Eskimo’s. Heerlijke anekdotes en heel leuk gebracht. We zijn snel over de tentoonstelling gelopen om een beetje een gevoel te krijgen voor de foto’s, en ik ga binnenkort met B even wat uitgebreider kijken. Ik heb er veel zin in – zo’n Museumnacht smaakt kennelijk naar meer.

20140519-072953-26993724.jpg

En voor de mensen die zich afvragen of ik nog #museumnachtmuseumselfies heb gemaakt voor het #selfiemuseum: wat denken jullie zelf?

20140519-073846-27526563.jpg

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.