Eten,  Kroketten,  Lijstjes

De 10 van woensdag

Er is een liedje van de Travelling Wilburys waarin het vers ‘He loves your quest for junk food’ valt. Kennelijk zijn er mannen die het aantrekkelijk vinden als vrouwen een zwak hebben voor de ondergewaardeerde snack – ik hoop maar dat ik er zo een heb, want ik kan intens genieten van een frikandel speciaal. Mijn nieuwe hobby is de bijzondere kroket, en nu ik 10 verschillende heb genoten, kan ik er gelijk een mooi lijstje van maken.

  1. De lamskroket van Karel’s Biofriet. Lekker, smaakte een beetje vettig, maar dat kwam vooral door de hele sterke lamssmaak.
  2. De garnalenkroket van Fritez. Een garnalenkroket is natuurlijk niet heel bijzonder, maar deze smaakte dan weer erg goed.
  3. De rucola-kaaskroket, ook van Fritez. Niet slecht, zeker in het licht van het feit dat ik absoluut geen vegetariër ben, en ik niet echt het gevoel had dat ik iets miste met deze kroket. Misschien alleen een klein beetje power.
  4. De serranoham-kroket, eveneens van Fritez (het was een trio van mini-kroketjes, ik ben niet op een gigantische binge gegaan daar). Ik had hier hoge verwachtingen van, en ik werd daarin zeker niet teleurgesteld. Daar zou ik er wel meer van lusten.
  5. De krokodillen-bitterbal bij Southern Cross in Heemstede. OK, het is geen kroket, maar een bitterbal is wel een soort kroket, en er zijn mensen die een broodje bitterbal prefereren boven een broodje kroket, vanwege de krokant-vullingratio (aan deze discussie is een keer een halve les verloren gegaan). En deze bitterbal was echt heel bijzonder, en heel erg smakelijk, zeker in combinatie met de citroengras-mayonaise die erbij geserveerd werd.
  6. De escargot-kroket van Karel’s Biofriet. Ik had hier grote verwachtingen van: ik wist zeker dat het of heel erg lekker of heel erg vies zou zijn. En ik verheugde me daar ook op. Dus toen viel het een beetje tegen toen hij eigenlijk heel gewoontjes smaakte.
  7. De goulash-kroket van de Smulshop bij ons om de hoek. Nee. Ligt niet aan de Smulshop, die hadden hem voortreffelijk gefrituurd, maar de kroket smaakte niet naar goulash en amper naar kroket.
  8. De krab-bitterbal van Het Crabbetje op Leiden Culinair. Schitterend. Hij zat in een proeverij met allerlei dingen, maar het liefst had ik een portie van deze bitterballen gehad. Of 2 porties.
  9. De mosselkroket van Karel’s Biofriet. Veel lekkerder dan de escargotkroket, smaakte naar zee, en naar mosselen. Het krokante jasje voegt echt wat toe.
  10. De heilbotkroket van Het Crabbetje, een mooie verrassing op mijn verjaardag. Hij smaakte vooral naar vis, maar de daadwerkelijke heilbot kon ik moeilijk proeven. Desondanks erg lekker!