Cultuur,  D66,  Gemeenteraad,  Politiek,  Praatjes

Maiden speech

Gisteren heb ik mijn maiden speech gehouden. Het is mogelijk om via de website van de gemeente Leiden de hele raadsvergadering ook na afloop te kijken, maar het is misschien makkelijker om de tekst van mijn eerste optreden in de raad te lezen. Tijdens je maiden speech mag je zeggen wat je wilt en word je in principe niet geïnterrumpeerd. Voor mij een mooie gelegenheid om eens even uitgebreid mijn visie op cultuur in het algemeen en in Leiden in het bijzonder te presenteren. 

maiden speech

Leiden is een ambitieuze stad en in die ambitie claimen we regelmatig een cultuurstad te zijn. Met dergelijke claims komt natuurlijk wel de verplichting om de daad bij het woord te voegen en ervoor te zorgen dat het culturele leven in de stad goed geregeld is. Want laten we eerlijk zijn: er is nog genoeg te doen. Dat onze musea ontzettend veel bezoekers trekken is prachtig, maar daarmee zijn we er nog lang niet. We willen een cultuurstad zijn, en niet alleen maar een museumstad.

Er worden mooie plannen gemaakt om het bioscoopaanbod te moderniseren en ervoor te zorgen dat we niet alleen tijdens het Leiden International Film Festival een belangrijke filmstad zijn. De theaters zijn nog lang niet af: niet alleen de Leidse Schouwburg, ook Ins Blau dreigt uit zijn fysieke jasje te groeien en kan niet iedereen die een voorstelling bezoekt de gastvrijheid bieden waaraan behoefte is. Met het verlies van het LAK-theater zijn we een belangrijk vlakke-vloertheater kwijt, en hoewel het mooi is dat Ins Blau de programmering heeft overgenomen, missen we ongeveer de helft van de voorstellingen die in het LAK werden opgevoerd. De Stadsgehoorzaal biedt een breed scala aan klassieke muziek en met de bouw van De Nobel krijgt Leiden een mooie ruimte voor popmuziek. Beelden in Leiden en het International Foto Festival zijn in de openbare ruimte voor iedereen zichtbare culturele manifestaties en dragen bij aan de allure van de stad.

De gemeente is al lang niet meer in het bezit van een grote emmer cultuurgeld waarop iedereen met creatieve behoeftes aanspraak kan maken. Cultureel ondernemerschap is de weg voorwaarts en de cultuurmakelaar levert hier een zeer belangrijke bijdrage aan. Dat wil niet zeggen dat individuele projecten vanzelfsprekend niet gehonoreerd moeten worden, maar eenmalige investeringen leveren vaak eenmalig werk op – het is aanzienlijk duurzamer om culturele initiatieven te ondersteunen bij het op de lange termijn zoeken, en vooral vinden, van financiële ondersteuning.

Het mooiste wat uit de westerse cultuur is voortgekomen is niet vreemdelingenhaat en angst voor nieuwe invloeden. Het is het vermogen om met een open blik naar de steeds veranderende wereld om ons heen te kijken, nieuwe impulsen op hun merites te beoordelen en daar vervolgens creatief mee aan de slag te gaan. En daar komt al eeuwen veel prachtigs uit voort: dat moeten we koesteren, stimuleren en een plaats geven. Niet alleen in ons verstand, ook in onze omgeving.

In tijden van crisis, en helaas niet alleen in tijden van crisis, is het aantrekkelijk om te zeggen dat er uitgaven zijn die urgenter zijn dan uitgaven aan cultuur. Dat kan zo zijn, maar laten we niet onderschatten hoeveel mensen in Leiden direct of indirect door cultuur in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Cultuur verbindt en cultuureducatie zorgt ervoor dat alle kinderen, ook de kinderen die van thuis weinig meekrijgen, toch leren genieten van het brede cultuuraanbod.

We zijn als raad sterk geneigd om ons in onze dagelijkse activiteiten te richten op praktische zaken, die gaan over wat we kunnen en moeten doen, maar we moeten niet uit het oog verliezen dat we aan de hand van hoe we omgaan met cultuur laten zien wie we zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.