Gezeur,  Onderwijs,  Politiek,  School,  Vakantie

Vakantie

Omdat ik alleen les geef op dinsdag en woensdag, is mijn vakantie nu officieel al afgelopen. Dit jaar hadden docenten voor het eerst niet zeven, maar zes weken vakantie: dat had te maken met een ingewikkelde constructie die er formeel op neerkwam dat we minder hard moesten werken omdat alle ellende een week langer uitgespreid kon worden, maar waar ik weinig voordeel van heb gemerkt. Naar mijn perceptie moest ik gewoon een week extra werken, en je kan het verpakken hoe je het wilt, maar een week extra werken is een week extra werken, en daar zit voor mijn gevoel gewoon geen werkdrukverlichting in. Maar er ligt natuurlijk iets anders achter, en dat is dat je als docent sowieso de hele tijd aan mensen moet uitleggen waarom je überhaupt zo lang vakantie nodig hebt in de zomer. Je hebt tenslotte ook al vakantie met kerst, en de krokusvakantie, en de meivakantie, en al die vrije dagen, en alle weekends zijn vrij en bovendien ben je elke dag om 15.15 klaar. Als je het afrondt, werken we helemaal niet, dus wat is nou eigenlijk precies het probleem?

school3Volgens mij ligt het toch anders. Een volledige baan van een docent is net zoals een volledige ‘echte’ baan 36 uur, en dat is gemiddeld genomen per week, dus inclusief al die vakantiedagen waarop de maatschappij denkt dat wij gewoon van hun belastingcenten thuis liggen te chillen. Dat betekent dat er kennelijk vanuit wordt gegaan dat wij in de lesperiodes structureel overwerken, en dat klopt ook: als we namelijk om 15.15 klaar zijn met lesgeven (en dat is overigens meestal 16.15, maar goed), mogen we nog toetsen nakijken, lessen voorbereiden en met collega’s overleggen, en als we er in slagen om de school te verlaten voor het donker is, worden we thuis nog geacht mails van leerlingen en ouders te beantwoorden, en als we echt geluk hebben, worden we ook nog gebeld. Dat vinden we allemaal prima, want daar kiezen we voor, en, met uitzondering van om 22.00 thuis gebeld worden door een ouder die de nieuwe plek in de klas van zijn dochter niet zo gezellig vindt, vinden we het allemaal nog best leuk ook.

school1Maar als ik dan vakantie heb, breng ik sowieso de eerste week voor een deel in bed, en voor een deel jankend op de bank door. Niet uit verdriet of depressie, maar uit pure vermoeidheid. In de tweede week kom ik eraan toe om mijn schooltas op te ruimen en alle papieren die ik nog moest wegwerken uit het zicht te verwijderen, en dan begint de vakantie pas. Het is dan vol hoogseizoen, dus het vakantiegeld dat ik in mei nog genereus vond verdampt waar ik bij sta, maar dat mag de pret niet drukken. Als je een zesde klas hebt, mag je je vakantie vaak ook nog gebruiken voor het voorbereiden van het wisselende examenonderwerp. Dat is hartstikke leuk, ik zou echt niet mijn hele carrière dezelfde teksten willen behandelen, maar dat kost ook allemaal tijd. Al met al is zes à zeven weken een heel redelijke hoeveelheid tijd om docenten te geven om zich in de zomer voor te bereiden op iets dat toch best belangrijk is: pubers zijn behoorlijk explosief materiaal, en daar moet je uitgerust mee werken. Gelukkig besteed ik altijd de laatste week van de vakantie aan enorm veel zin hebben om weer naar school te gaan. Ik ben er klaar voor!

school2