Concert,  Muziek

Diamond en De Munnik

Dat ik heel erg van online shoppen houd, is inmiddels wel bekend, maar het brede scala waarop zich die hobby manifesteert waarschijnlijk minder. Ik zoek niet alleen zoals normale mensen via internet schoenen, kleren, boeken en sieraden, maar ook cultuur: regelmatig maak ik een rondje langs de websites musea, theaters, bioscopen en andere instellingen om te kijken of er nog iets leuks te gebeuren staat. Zo kwam ik op de site van Lantaren Venster in Rotterdam een concert tegen van Paul de Munnik, die een ode aan Neil Diamond zou brengen, en dat leek me wel wat. Ik ben namelijk op zich geen fan van Neil Diamond, maar De Munnik kan heel mooi zingen (dat weet ik sinds ik naar een prachtig concert van hem samen met Maarten van Roozendaal ben geweest), en dit concert viel binnen de ‘maximale afstand die ik bereid ben te reizen voor deze artiest’-criteria. Oh, en anders dan de reeks afscheidsconcerten van Acda en De Munnik was het nog lang niet uitverkocht. M was niet te porren om mee te gaan, maar gelukkig kon ik B wel overhalen, dus het enige wat ik nog moest doen was, als de nerd die ik ben, op Spotify 15 keer de grootste hits van Neil ‘A Beautiful Noise’ Diamond luisteren.

IMG_0384.JPGDe Munnik had al een voorproefje gegeven van het concert bij De Wereld Draait Door, waar hij Solitary Man zong, dat ik vooral via de cover van Johnny Cash kende, en dat was op zich veelbelovend. Die beloften maakte hij vrijdag ook waar: er was een behoorlijk grote band, met flink wat blazers om de boel even lekker bombastisch kracht bij te zetten, en zijn enthousiasme voor het oeuvre van Diamond straalde ervan af. Omdat het werk van Neil Diamond inmiddels een beetje in de camp sfeer zit, is het verleidelijk het ook tongue in cheek te spelen, maar dat gebeurde niet, en juist daardoor was het eigenlijk wel een goed concert. En dat vond het publiek (aan de gemiddelde leeftijd in de uiteindelijk toch uitverkochte zaal te zien eerder fan van Diamond dan van De Munnik) ook: er werd hard geklapt, zachtjes meegezongen en aan het eind zelfs voorzichtig een beetje gedanst. Mij duurde het net iets te lang – maar ik ben ook niet 100% gewonnen voor Neil Diamond, dus dat is niet vreemd. De Munnik heeft geloof ik de stekker uit zijn samenwerking met Thomas Acda getrokken omdat hij andere muzikale projecten wil gaan doen, en dit concert maakt mij ik elk geval heel erg benieuwd naar wat komen gaat. Ik hoop op een Maarten van Roozendaal-tribute. Waar kan ik dat verzoek indienen?

IMG_0395.JPG