Antwerpen,  Cultuur,  Leiden,  Museum,  Museumselfie

#selfiemuseum

Mijn onstilbare drift om musea te bezoeken en met mijn museumjaarkaart te wapperen gaat onverminderd verder. Ik word tegenwoordig ook in het kader van mijn portefeuille rondgeleid in en uitgenodigd bij Leidse musea, dus ik bof echt gigantisch. En overal waar ik ben, maak ik natuurlijk een museumselfie, want dat blijf ik een mooi project vinden. Daarom hierbij nog 5 zalen van het selfiemuseum.

Zaal 16: ‘Onwaarschijnlijk Echt. Magisch realisme en nieuwe zakelijkheid’, Koningin Fabiolazaal, Antwerpen
selfiemuseum6

Op onze megavakantie van 3 dagen naar Antwerpen zijn M en ik natuurlijk ook naar een museum gegaan. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten werd toen wij er waren verbouwd (ik geloof dat je als museum niet meer meetelt tegenwoordig als je niet dicht bent voor een verbouwing, maar goed), maar ze hadden tot mijn grote vreugd een tentoonstelling over het magisch realisme ingericht op een andere locatie, en voor magisch realisme geldt in mijn geval meestal dat ik denk dat ik daar wel meer van zou willen zien. Dus dat kwam goed uit. Het was een heel mooie, informatieve, tentoonstelling, en ik ben op de foto gegaan met Bertha van Antwerpen, van Pyke Koch (wisten jullie dat je zijn voornaam uitspreekt als Paik en niet als Pieke? Ik niet namelijk), want dat leek me wel toepasselijk. Vanwege Antwerpen dus, niet vanwege prostituee.

Zaal 17: ‘Kingdom of Characters’, Sieboldhuis, Leiden

selfiemuseum7

Met een aantal dames van D66 bezocht ik deze tentoonstelling in het Japanmuseum van Leiden – het was een tentoonstelling over Japanse stripfiguren en hoe ze zich in de Japanse cultuur manifesteren. J en ik waren vooral heel enthousiast over hoe Monchichi zich in onze persoonlijke cultuur manifesteerde, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het ook prachtig vond om met een meer dan levensgrote Hello Kitty op de foto te gaan, en ik heb veel plezier gehad om N in een Pikachu-pak. Als je daar niet blij van wordt, ben je dood van binnen.

Zaal 18: ‘Larry Clark. Tulsa & Teenage Lust’, FOAM, Amsterdam

IMG_1151.JPGOp deze tentoonstelling mocht ik geen foto’s maken, wat natuurlijk tragisch is voor een selfieslet als ik, maar gelukkig hing er in de hal voor de tentoonstelling een enorme afdruk van een van de foto’s die ook binnen hingen. De keuze voor dit werk is dus volledig bepaald door het aanbod van 1, want ik weet niet of ik deze per se het mooist vond. Aan de andere kant: hij geeft wel een goed beeld van de rest van de tentoonstelling – een beetje sombere foto’s van mensen die duidelijk heel intensief leven (lees: eerder de voorkeur geven aan drank, drugs en seks boven een glas melk, een bruine boterham en op tijd gaan slapen). Ik ben overigens met M naar FOAM gegaan, omdat we een korte periode allebei op donderdagmiddag vrij waren.

Zaal 19: ‘Bad Thoughts’, Stedelijk Museum Amsterdam

IMG_0344.JPGDe donderdag na FOAM hadden M en ik nog steeds vrij, dus we gingen naar het Stedelijk. Er waren 2 tentoonstellingen waar we op zich heen wilden, maar die van Marlène Dumas was eerst heel erg gehyped en toen was er heel veel negatieve pers over die hype, dus het leek ons leuker om eerst naar ‘Bad Thoughts’ te gaan. Dit is een tentoonstelling van de privé-collectie van het echtpaar Sanders, en die is jaloersmakend, zeker als je weet dat een deel van de tentoonstelling halverwege veranderd is zodat er nog meer opgesteld kon worden. Ik sta op de selfie met een schilderij van Kiefer over de slag bij het Teutobergerwoud (een van de mannen op het schilderij heet Herman, en ik ook), maar nog veel mooier vond ik een boek met schilderijen van bloemen van Kiefer. En de foto’s van Gilbert & George, en de installatie 30 seconds van Douglas Gordon, die bij de Sanders thuis in een hokje onder de trap is opgesteld. Ik wou dat ik rijk was. Dan ging ik ook verzamelen. Kunst, en niet nagellak, of schoenen. Nou ja, die ook. Maar kunst.

Zaal 20: ‘Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips NatLab’, Museum Boerhaave, Leiden

IMG_0374.JPGDe raadsleden met cultuur in hun portefeuille kregen van de zogeheten stadspartners een ‘Visitor’s Journey’ aangeboden, waarbij we een rondvaart kregen, een powerpoint in het RMO, een fancy lunch met bubbels, een prachtpresentatie van het PS Theater, en tot slot een sneak preview van de tentoonstelling in Museum Boerhaave, die toen nog niet eens voor het publiek geopend was. Dat doet de plucheklever deugd – ik heb met veel plezier gekeken naar de foto’s die Van der Elsken in de jaren ’80 heeft gemaakt in het Natuurkundig Laboratorium van Philips. Mooi, vooral ook de brillen en de kleren van de wetenschappers.

Het museumselfie-project is nog lang niet afgerond en ik zal van alles wat ik bezoek verslag uitbrengen door een foto van mijn harses voor een kunstwerk van onschatbare waarde te plakken. Waarvoor bij voorbaat excuses.