Kroketten,  Lijstjes

De 10 van woensdag

Het is me toch weer gelukt om 10 kroketten te vinden die ik nog niet heb geproefd. En omdat alles bij mij in eenheden van 10 gaat, hier de derde set bijzondere kroketten:

  1. De kipkroket van Karel’s Biofriet: het frituren was niet helemaal goed gegaan (het jasje was een beetje gescheurd), maar de ragout had een goede kipsmaak, en dat is best lastig, want kip is niet bepaald van nature iets dat je als een uitgesproken smaak ervaart. Misschien moet ik deze nog een keer proberen, want als hij goed gefrituurd is is hij vast beter.
  2. Een tonijnkroketje bij 149 Bites & Drinks: het was heel zielig voor me, want ik moest nog een keer het trio van kroketjes bestellen, omdat ik het tonijnkroketje de eerste keer niet geproefd had (toen was hij vervangen door een bakkeljauwkroketje). Het zielige viel op zich wel mee natuurlijk, maar als ik eerlijk ben vond ik het bakkeljauwkroketje lekkerder.
  3. Een kalfskroket van de Smulshop: een tijdloze klassieker. Meer spul tussen het kalfsvlees dan daadwerkelijk kalfsvlees, maar op het moment dat ik hem at (een dinsdagavond waarop ik nog niet had gegeten, maar wel geborreld) het mooiste gerecht ter wereld. Ik meen het.
  4. Een gierst nori tofu kroketje bij Spirit in Rotterdam. Tja, wat zal ik zeggen? Spirit is echt een fantastisch restaurant, met allerlei ontzettend lekkere dingen, maar dit kroketje staat niet in de top 10 van die lekkere dingen. Of 20.
  5. De koninklijke croquet van Dungelmann. Het was nationale krokettendag, dus ik ging even terug naar de bron. De koninklijke kroket zou ‘romiger’ zijn dan de burgerlijke, maar ik vond hem vooral een beetje niksig. Verder van de bron is het spannender.
  6. De kroket van de Vegetarische Slager. Eveneens op nationale krokettendag. Ik vreesde het ergste toen het meisje in de winkel in antwoord op mijn vraag wat er in de kroket zat mij vooral vertelde wat er allemaal niet in zat, maar qua smaak viel het alleszins mee. Hij vulde wel heel erg overigens, misschien zat er vegan cement in.
  7. De hutspotkroket van Karel’s Biofriet. Karel heeft een vaste standplaats in Leiden, althans, tot de terrassen er weer staan, en dat vierde hij door voor de maand oktober een hutspotkroket op de markt te brengen. Mij hoor je niet klagen, maar het blijft babyvoer. Of je het lepelt op 3 oktober of met een krokant jasje frituurt, al moet ik eerlijk zijn en zeggen dat frituren er wel iets aan toevoegt.
  8. De pastinaak-blauwekaaskroket van Karel’s Biofriet. Heerlijk. Precies zo’n kroket waarvan je het helemaal niet erg vindt dat hij vegetarisch is. Daar ga ik meer van eten.
  9. De pompoenkroket van Karel’s Biofriet (ja, nu staat hij op de markt in Leiden, dus dan moet ik wel, ik ben een wetenschapper, mensen). In vergelijking met de vorige kroket een beetje gewoontjes. Maar best goed te doen hoor.
  10. De rivierkreeftkroketjes van 149 Bites & Drinks. Nieuwe kaart, nieuwe kroketjes. En rivierkreeftjes zijn heel anders dan garnalen. Ik vond het een mooie kroket.

Eerlijk gezegd lijkt het me onwaarschijnlijk dat ik nog 10 andere kroketten weet te vinden en te consumeren. Maar mocht het lukken, dan staan ze hier.