Winkelen

Shopping in cyberspace

Ik kan heel goed winkelen. Er waren tijden dat ik het leuk vond om de stad in te lopen, in allerlei winkeltjes rond te kijken en dan vol trots met mijn aanschaffen naar huis terug te keren. Dat is tegenwoordig anders: ik winkel het liefst online. Dat heeft een aantal redenen. Om te beginnen heb ik gewoon veel minder tijd om uitgebreid rond te wandelen, en online shoppen kan in pauzes, in de bus, tijdens de raadsvergadering en desnoods tijdens de les. Bovendien kan ik om 10 uur een aanschaf klaarzetten, er nog even over nadenken en dan om 1 uur ’s middags tot de aanschaf overgaan. Dat is in winkels lastig – althans, het kan wel, maar dan is de potentiële droomjurk misschien al verkocht, en dan moet ik 2 keer naar een winkel, en ik had dus weinig tijd tegenwoordig. Tot slot heb ik ook wel last van de totale ongeïnspireerdheid waarmee de mensen in sommige winkels mij tegemoet treden. Of eigenlijk, niet tegemoet treden: ze kijken niet op of om als ik de winkel binnenkom, gaan verder met hun superbelangrijke onderlinge gesprekken en hebben ook weinig zin om eventuele vragen over hun producten te beantwoorden.

pakkettenDan is het in de virtuele wereld wel makkelijker: ik heb de onverdeelde aandacht van de virtuele winkelassistent, of althans, zo voelt het, als ik wil weten of ze nog andere maten hebben kan ik dat zo zien, en soms hebben ze zelfs handige suggesties van dingen die ik misschien ook nog zou willen. Een beetje zoals vroeger dus, maar nu kan ik winkelen zonder mijn pyjama uit te hoeven trekken. En de muziek in de winkel is ook veel beter. Als het een beetje meezit is M thuis, zodat hij pakketten aan kan nemen, maar anders haal ik ze wel op, bij de buren of het nieuwste onduidelijke afrekenpunt. Superhandig en supermakkelijk. Maar aan de andere kant: ik vind het wel vervelend voor de lokale winkels. Dat de ketenboekhandels het moeilijk hebben omdat bol.com en Amazon het beter doen dan zij, kan me niet zoveel schelen, maar dat kleine boekhandels van individuele boekenliefhebbers door de ketenboekhandels en de internetgiganten uit de markt gedrukt worden, vind ik minder. In Leiden zijn veel ontzettend leuke kleine winkels, dus ik heb me ook voorgenomen om zoveel mogelijk cadeaus voor de Kerst oldskool offline te kopen. Dan zal ik me dus wel even moeten aankleden, maar dat zij dan zo. Ik heb dan wel heel bijzondere geschenken, en dat is ook wat waard, toch?