Concert,  Leiden,  Muziek

Gebr. de Nobel

Leiden is weer een spannend nieuw gebouw rijker. Of eigenlijk twee, maar het op het moment nogal controversiële, maar als je het mij vraagt (jammer genoeg vraagt niemand het mij, maar goed) spannende, ontwerp van de Lakenhal moet nog daadwerkelijk uitgevoerd worden. Donderdag ging de Gebr. de Nobel, in de volksmond ‘de Leidse poptempel’, open, zodat we nu een prachtige locatie met 2 zalen en een voor akoestische optredens geschikte trap hebben, ter vervanging van het LVC aan de Breestraat, waaraan iedereen die ooit in Leiden heeft gewoond heel warme herinneringen heeft, maar dat duidelijk wel aan vervanging toe was. Voor de zomervakantie had ik al een rondleiding gehad door het gebouw, dat toen natuurlijk nog lang niet af was, maar wel een boel potentie liet zien, en al die potentie bleek donderdag waar te zijn gemaakt: de grote zaal is indrukwekkend hoog, met twee balkons en een rooksalon die meer op een skybox lijkt, en, en dat is natuurlijk het belangrijkste, voortreffelijke akoestiek, en de kleine zaal is precies groot en klein genoeg voor intieme optredens, maar ik vermoed dat er ook heel goed gedanst kan worden – iets dat fractiegenoot L en Leidse cultuurbons B meteen aan den lijve ondervonden hebben.

nobel1

De openingsact van donderdag was in de eerste plaats Jan-Jaap de Haan, die zich jarenlang als raadslid en wethouder het snot voor de ogen heeft gewerkt om de Gebr. de Nobel gerealiseerd te krijgen, maar sinds de verkiezingen van maart, dus met het zicht op de finish, geen wethouder meer is. Desondanks en volkomen terecht mocht hij de boel openen, en dat deed hij met veel trots en enthousiasme. Er waren ook optredens: de verzamelde bobo’s (er stond een langere rij bij de ingang voor de guest list dan bij de ingang voor mensen die uit muzikale overwegingen een kaartje hadden gekocht) zagen Beans & Fatback en daarna Will & The People. Er was zelfs nog een optreden, maar deze bobo was toen al dronken en naar huis gegaan. Ik kende beide bands niet, van Will & The People bleek ik wel een nummer te kennen, en ik weet niet of ik een volgende keer per se naar een concert van ze zal willen gaan, maar de mogelijkheden van de locatie werden goed gedemonstreerd.

IMG_2474.JPGEn gelukkig mocht ik in dezelfde week nog een keer. Op vrijdag was er een rave-opening, maar die heb ik aan me voorbij laten gaan (want ik dans niet, en zelfs als ik zou dansen, dan is dat op jaren ’80 muziek – raven is minstens een brug, maar ik denk meerdere bruggen, te ver). Op zaterdag was Blaudzun geprogrammeerd, en daar ben ik met M en een drietal collega’s heen gegaan. Ook van Blaudzun ken ik eigenlijk niet zoveel – ik had bij wijze van voorbereiding wat op Spotify geluisterd, maar ik zal eerlijk zijn en bekennen dat ik eigenlijk vooral ging om nog een keer in De Nobel te zijn. Dat bleek voor meerdere mensen te gelden, want waar ik gewoon netjes in de zaal bier heb gedronken en ritmisch heb staan wiegen op de muziek (dansen was het bij lange na niet), stonden er opvallend veel mensen bij de bar en in de zaal keihard te praten, alsof er een cd opstond waar ze prima doorheen konden kletsen. Ik had de indruk dat het ook de artiesten irriteerde, want op een andere manier kan ik dat ‘Fuck you Leiden’ aan het eind van het concert eigenlijk niet zo goed thuisbrengen – zo maak je doorgaans geen vrienden, zeker niet als je dan ook nog, volkomen ten onrechte, grappen gaat maken over vies bier en slechte akoestiek. Ik vind dat onnodig, maar goed, ik ben ook geen rockster.

IMG_2509.JPG

De Gebr. de Nobel (zo heette de handel in allerlei spullen die ooit in het pand zaten) hebben een erg diverse programmering, waarbij er volgens mij voor iedereen wel wat te doen is. Ik sla dan misschien Hallo Venray en de dansavonden over, maar ik overweeg sterk om naar Henny Vrienten te gaan. En voor anderen is er ook voldoende te kiezen – of je nou 18 bent en naar een oudelullenband wil of 58 en helemaal los wilt op een rave-bijeenkomst. Mijn norm ‘hoe ver wil ik reizen voor een concert?’ om te bepalen of ik ergens heen ga zal in het kader van deze locatie geen factor zijn, want 8 minuten lopen kan ik meestal wel opbrengen. Kortom, een aanwinst voor de stad, en ik heb veel zin om er de komende tijd weer heen te gaan. Ik moet ook wel, want ik heb biermuntjes over!