Bloggen,  Gezeur,  Internet,  Neuroses,  Projecten,  Serieuze zaken,  Yoga,  Zakelijk

Van je hobby je beroep maken

Het schijnt een uitspraak van Confucius te zijn: ‘Choose a job you love, and you’ll never work a day in your life’. Er zijn ook variaties op, vermoedelijk omdat er in de vertaling van Chinese oneliners uit de vijfde eeuw voor Christus nogal wat variaties mogelijk zijn, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: als je van je hobby je beroep maakt, is het daarna alleen nog maar superleuk om te werken, want al je passie zit in je dagelijks leven en je kan er ook nog geld mee verdienen. Of het waar is of niet, ik betwijfel ten zeerste dat Confucius het gezegd heeft – volgens mij is het weer zo’n internet-uitspraak waar iemand extra cachet aan verleent door het aan een oude denker toe te schrijven, waarna er honderden kek gelayoute plaatjes op Pinterest verschijnen, en voordat je het weet is het waar. Dat overkomt niet alleen Confucius: er zijn citaten van Martin Luther King die precies in een tweet passen, waarschuwt Socrates tegen zomaar alles geloven wat je op het internet leest, en is er een hele site gewijd aan nepcitaten van Buddha. Creatieve mensen met websites, het zou verboden moeten worden.

confuciusNou heb ik zelf twee keer van mijn hobby mijn beroep gemaakt: omdat ik het ontzettend leuk vond om te koken, heb ik een bedrijf opgericht. Het heet spooons at home, en de gedachte is dat ik bij mensen thuis een op maat gemaakt diner bereid. Dat deed ik namelijk altijd al graag – mensen uitnodigen en dan een maaltijd maken die helemaal bij ze paste. En om daarin pro te gaan, leek me het leukste wat er was. De realiteit was anders, want er bleken allerlei belastingaangiften, websites en andere organisatorische aspecten aan te zitten (bijvoorbeeld de vraag hoe ik ervoor moest zorgen dat er überhaupt mensen waren die het ook leuk vonden als ik bij ze kwam koken), waardoor het toch eigenlijk vooral werk werd. Hetzelfde geldt voor de yoga: omdat ik yoga ontzettend leuk vind, deed ik veel yoga, en daarom leek het me wel een mooi plan om de lerarenopleiding te doen. Daarbij had ik er geen rekening mee gehouden dat er van mij verwacht zou worden dat ik heel veel lessen zou volgen, een hernia zou ontwikkelen en moest constateren dat ik alleen maar aan ben gekomen van al die intensieve yoga. En mijn neiging om pro te gaan zodra ik ergens plezier aan beleef kan ik niet onderdrukken; als ik geld zou kunnen verdienen met winkelen, schrijven, lezen, films kijken of aan mensen vertellen hoe ze hun leven moeten leiden, zou ik dat zo doen, maar dan voorspel ik dat ik er gelijk minder plezier aan zou beleven. Als je van je hobby je beroep maakt, heb je namelijk geen hobby meer, en is alles werk. En dat is jammer.

love-what-you-do-and-you-ll-never-work-a-day-in-your-life-383825-475-475_large