Hipsterfood,  Yoga

Yoga-festival

Gisteren was het eerste Leidse yoga-festival, in de toplocatie Scheltema. Nou zou je denken dat ik al genoeg yoga doen, dat denk ik zelf vaak ook, maar het leek me ook wel gezellig om een dagje een beetje rond te hangen, een paar lesjes volgen en allerlei gezonde theetjes te drinken – en ik was niet de enige, want L, met wie ik ooit een week lang een kamer heb gedeeld op een yoga-retreat op Kreta, en die ongeveer dezelfde zweverigheidsgraad als ik heeft (dat wil zeggen: wel de yoga, deels de lifestyle, maar wel vlees eten en alcohol drinken en geen onzin), wilde ook wel mee. Dus voor €49,95 kochten we een dagkaart, waarmee we onbeperkt toegang hadden tot lessen en lezingen, en we zorgden er ook voor dat we voldoende tijd hadden om naast de yoga serieus te kunnen chillen. De eerste les die we volgden was Sivananda Yoga, een vorm van yoga die we geen van beide kenden, maar die samen te vatten valt als ‘een houding doen, dan op de grond liggen; nog een houding doen, weer op de grond liggen’ en dat herhalen tot het tijd is. Vooral het op de grond liggen vond ik wel ontspannen, maar ik heb geen moment het gevoel gehad dat ik echt aan het werken was. Wel een aardige docente, al was ik niet heel onder de indruk van haar hele ‘go on a journey in your body’-verhaal – als iemand het woord ‘chakra’ laat vallen haak ik tamelijk snel af. Maar dat mocht de pret niet drukken.

yogafestival1

Na de eerste les gingen we het marktje verkennen. Er was veel te koop: mooie yoga-kleding van Spiritual Gangster en een yogabroek met pauwenprint, maar geen van dat alles in mijn maat (ik heb de indruk dat de yoga-industrie denkt dat we allemaal graatmager zijn – maar dat viel op dit festival alleszins mee), kaarsen, ecologische schoonmaakproducten, thee van Yogi Tea (niet mijn merk, maar L zweert erbij), een supermooie meditatiestoel die helemaal op maat gemaakt wordt voor je, tassen voor je yoga-mat en sieraden. We konden ijsthee van Little Miracles proeven (kende ik al) en kokoswater, waar ik ooit heel lelijk over gedaan heb, maar wat ik inmiddels eigenlijk best lekker vind. Ik raakte in gesprek met een meneer van Frecious, die sappen verkoopt die met een heel fancy slowjuicer gemaakt worden, en die ontzettend lelijk deed over mijn lieve Versapers, dus ik ga met hem geen zaken doen; inderdaad, zo kinderachtig ben ik, al waren zijn sappen wel lekker, dus wellicht dat de pragmaticus in mij het wint van de principes. Bij het standje van Raw Heaven, waar twee heel aardige mensen de spullen verkochten, haalde ik mijn lunch, en gelijk ook allerlei hipsterrepen voor in Rome: raw, vegan, dadels, noten, weet ik het allemaal. Het hart dat ik daar kocht, van kokos, mango en incabessen was echt zalig. Het weer was ook heel goed geregeld: we hebben buiten geluncht, waar Karel’s Biofriet bleek te staan, maar omdat hij geen kroketten bij zich had, heb ik geen zaken met hem gedaan.

yogafestival2

Na het marktje had ik me ingeschreven voor een lezing over anatomie – leek me in het kader van de opleiding wel handig, want ik doe regelmatig opdrachten voor anatomie, maar de informatie blijft slecht hangen. Dus ik heb het nog een keer van een ander gehoord, misschien werkt het. L was niet mee, die is er uiteindelijk in geslaagd een Do In les te gatecrashen, en ook het vervolgprogramma was gescheiden, want zij ging naar Upside Down, waar ik me ook voor had aangemeld, maar wat in het licht van de armblessure niet raadzaam leek. Ik had mijn inschrijving dus aangepast en ging naar Yin Yang Yoga, onder leiding van yoga-ster Skadi van Paasschen. Met Yin Yoga had ik al wat ervaring, dat vind ik best lekker en ontspannend, maar doordat het werd gevolgd door een Yang-deel, was het al met al nog heel actief ook. Het was dan ook wel weer iets te zwaar op mijn arm, maar goed, dan weet ik waar de grens ligt. En toen was het festival alweer afgelopen – althans, voor degenen die geen behoefte hadden aan het mantra-zingconcert (inderdaad, L en ik), dus na het ophalen van de goodiebag had ik nog net genoeg tijd om even een flink stuk vlees voor het diner in huis te halen. Maar dan wel op uiterst ontspannen wijze.

yogafestival3