Gezeur,  Serieuze zaken

Een handige tip

Zaterdagavond was ik thee aan het zetten en toen zag ik het ineens allemaal niet meer zitten. Niet dat ik suïcidaal werd of zo, dat gaat me wat ver, maar ik vond alles vervelend of naar en ik had nergens meer zin in. Dit soort stemmingen komt bij mij min of meer uit het niets (althans, er is doorgaans wel een aanleiding, maar dingen uit die categorie overkomen me vaker dan dat ik de blues krijg, dus het zal voor een deel wel gewoon aan mij liggen) en het duurt doorgaans een paar dagen. Dit keer was het denk ik de combinatie van het werk dat ik nog moet doen en het werk dat me nog te wachten staat met het feit dat mijn agenda zo gruwelijk vol is met dingen die ik moet doen dat de enige manier om ruimte te creëren is het schrappen van dingen die ik wil doen, zodat ik per saldo niets leuks overhoud. Voeg daaraan toe een paar onaangename gesprekken en wat algemene spanningen, en mevrouw zit even een beetje in de kreukels. Ik had nog de hoop dat een nacht goed slapen zou helpen, maar dat was niet zo, want zondag werd ik wakker met dezelfde rottige stemming, en pijn aan mijn buik (al kwam dat laatste volgens mij door de eiwit-shakes die ik tegenwoordig elke dag drink, maar dat is een ander verhaal). Op zulke momenten heb ik het meest zin om de hele dag niets te doen en depressieve foto’s van mijn katten* op Instagram te zetten, maar dit keer heb ik het anders aangepakt.

Maus

Want ik weet ook wel dat het over gaat, dat rotgevoel, en als ik er nu aan toegeef, dan heb ik, zodra ik me beter voel, een heleboel werk waar ik geen zak zin in heb om mijn stemming te verpesten. Terwijl ik nu mijn dag toch al als vervelend inschat, en dan kan ik net zo goed iets vergelijkbaars doen als ‘surfing the wave’ (dus als je je goed voelt daar het maximale uithalen), maar dan voor een dal, dus misschien meer ‘skateboarding the half-pipe’ of zoiets. Dus ik ben gisteren aan de slag gegaan: 1 proefvertaling, 2 grammatica-SO’s, de bedrijfsadministratie, een aantal kleine dingetjes uit de agenda en wat voedselarcheologie in de groentela. Allemaal dingen waar ik normaal huizenhoog tegenop zie, en nu ook, maar ik was nu toch niet in de stemming voor iets leuks. Volgens mij zit hier een belangrijke levensles in en daarmee een handige tip voor de kijkers thuis: als je je rot voelt, kun je beter zo veel mogelijk vervelende dingen uit de weg werken, want je stemming is toch al verziekt, en dan heb je, als het beter gaat, geen nare dingen die je nog had moeten doen. En nu maar hopen dat ik me snel weer beter voel, want ik heb nu een paar nakijkvrije dagen voor de boeg, en daar wil ik wel nog graag even van genieten.

* Nou ja, ik heb er dus wel twee gemaakt, maar niet als belangrijkste dagbesteding. We noemen het vooruitgang, ok?