Gewoontes,  Gezeur,  Lijstjes

De 10 van woensdag

Ik heb best veel slechte gewoontes. Ook best veel goeie, hoor, maar ik heb wel het gevoel dat ik een aantal van die slechte gewoontes beter in goeie zou kunnen omzetten. Vandaar 10 dingen die ik graag structureel anders zou willen aanpakken, met een alternatief plan.

  1. Als ik naar de gym ben geweest mijn sporttas neerpleuren en de spullen erin nog een paar uur laten rijpen voordat ik ze even uithang – gewoon gelijk de stinkies uit de tas halen en laten luchten, is voor iedereen beter.
  2. Kleren die ik uittrek op de grond gooien of over een stoel hangen – ze moeten of terug in de kast, de la of naar de wasmand.
  3. Het bakje van mijn ontbijt (havermout of yoghurt met muesli) leegeten en dan laten staan waar ik op dat moment zat te eten zodat de restjes optimaal kunnen indrogen en aankoeken – even omspoelen en in de vaatwasser zetten. De kaboutertjes gaan het niet doen*.
  4. Mails in de inbox laten hangen, zodat ik een ongedifferentieerde brij van 467 mails heb – als ik ze gelijk archiveer kan ik ze vinden en staan ze op de goeie plek. Veel handiger.
  5. Elke ochtend vieze ingedroogde melk uit het bakje van mijn Nespresso bikken omdat het te goor is om verse melk op te doen – even doorstomen na het zetten en dan het bakje afspoelen kost minder tijd. En mijn apparaat is ook een stuk gelukkiger denk ik.
  6. Mijn huissleutels op een niet vaste en altijd wisselende plek neerleggen als ik thuiskom, en vervolgens niet kunnen slapen omdat ik stress heb vanwege de onbekende locatie van de sleutels – als ik ze gewoon altijd op dezelfde plek leg, heb ik ook geen stress.
  7. Dingen die ik koop en heel erg lekker vind bewaren voor een bijzonder moment, want 9 van de 10 keer dient dat moment zich niet aan en kan ik ze weggooien omdat ze over datum zijn – als ik ze lekker vind moet ik ervan eten, anders is het zonde.
  8. De hele tijd zeuren dat ik niks heb om aan te trekken omdat ik altijd ’s ochtends met te weinig tijd op zoek ga naar een outfit en dan pak wat bovenop ligt – er zijn mensen die ’s avonds hun kleren voor de volgende dag plannen, inclusief accessoires, en als ik dat ook zou doen, zou er een stuk meer variatie zijn. En minder noodzaak om te shoppen.
  9. Als ik boodschappen doe, dingen kopen waarvan ik weet dat ik ze in de diepvries heb liggen, maar die ik niet op tijd voor het avondeten ontdooid krijg – iets meer planning, bijvoorbeeld de avond ervoor, en ik bespaar geld en er komt weer ruimte in de diepvries bij.
  10. Overspoeld raken doordat ik geen overzicht heb over wat er allemaal in mijn agenda staat – als ik op zondagmiddag of maandagochtend een uur investeer in wat me allemaal te wachten staat in de nieuwe week zou dat me niet meer hoeven overkomen.

* Althans, het kaboutertje dat het uiteindelijk doet wordt er flink chagrijnig van.