Hotel,  Ontbijt,  Rotterdam,  Uitjes

Slapen buiten de deur – Hotel New York Rotterdam

Ik houd heel erg van hotels. Geen idee hoe het komt, maar het is zo: van de receptie tot het doorgaans witte beddengoed, van de mini-bar waar ik nooit iets uit neem tot het ontbijtbuffet dat ik helemaal leegeet, en van de kussens tot de kleine flesjes wasmaterialen in de badkamer. Heerlijk. En omdat ik ieder excuus aangrijp om in een hotel te gaan slapen, kan ik mijn ervaringen mooi hier kwijt. Vandaag aflevering 8: Hotel New York in Rotterdam. 

Waarom? Hoewel M liever niet naar 010 gaat, hadden we nu een mooi 2 daags programma opgesteld: eten met vrienden bij de Phoenix Food Factory, dan naar het concert van Joe Jackson in de Nieuwe Luxor, en de volgende dag een kookworkshop bij Herman den Blijker. Althans, bij Las Palmas. En dan wordt het toch wel handig om in Rotterdam te overnachten, waarbij het bijkomende voordeel was dat we bijna de hele tijd op de Kop van Zuid waren (alleen voor de Food Factory moesten we even de zometeen Hoerenloper over), zodat het voor de hand liggende hotel het nooit genoeg geprezen Hotel New York was. We hebben daar al eens eerder geslapen, in het torentje – heel bijzonder, maar voor dit verblijf had ik een ‘gewone kamer’ gereserveerd.
hny1
Eerste indrukken Hotel New York benader je het beste vanuit een watertaxi. Je stapt op in Leuvehaven of Veerhaven en vaart dan als een prinses tussen de enorme boten door naar de overkant, met uitzicht op het prachtige gebouw waarin het hotel (en het restaurant) gevestigd zijn. Dit keer had ik iets minder tijd, dus ik ben gewoon met de metro gegaan. Voordeel daarvan is dat je over de Kop van Zuid kunt lopen, die, als je positief van aard bent, constant in ontwikkeling is, maar als je iets negatiever gestemd bent, een permanente bouwput is. Ik was in een topstemming, dus ik vond het allemaal prima, en de eerste indrukken van HNY zijn altijd goed. De ontvangst bij de receptie was uiterst vriendelijk, ik kreeg een sleutel voor de kamer en ging met een fijn liftje naar boven. M zou later komen, dus ik kon even rustig kwartier maken in de kamer.
hny2De kamer
 Waar ik dacht dat ik deze kamer in vergelijking met het torentje teleurstellend zou vinden, was ik aangenaam verrast: het was een mooie grote kamer, met leuk meubilair, dat past binnen de ouderwetse sfeer van het hotel, zonder oubollig te zijn. Bovendien waren er 2 enorme kluizen in onze kamer, waarvan de onderste dienst deed als inkoopkast. Er was een enorm bed, een fors bureau, met een Nespresso-apparaat, er was een goeie televisie, waar we vanuit bed prima naar konden kijken, aan beide kanten van het bed nachtkastjes, een chaise longue, zodat ik als de drama queen die ik ben achterover kon kwijnen, en in de kluis trof ik nog een föhn en een kleine kluis. Er was geen waterkoker of minibar, maar het was mogelijk om via de receptie thee te laten komen, en met een bar in het gebouw kon iemand die een borrel nodig had die ook op uiterst eenvoudige wijze bemachtigen.

hny3Het bed Het bed bestond uit 2 eenpersoonsbedden, wat op zich natuurlijk niet zo gezellig was, maar de individuele bedden waren zo groot dat je makkelijk gewoon bij elkaar op 1 kant kon gaan liggen. Er lag een kaartje op het bed, waarbij de kussens werden toegelicht: we hadden 3 kussens de man, 2 synthetische en 1 donzen. Nou wil het geval dat ik daar heel erg allergisch voor ben, dus de beide donzen kussens konden gelijk de kluis in (als ik had geweten dat we die zouden krijgen, had ik van tevoren gevraagd of ze ze bij voorbaat uit de kamer hadden verwijderd, maar goed). Het bed lag heerlijk, en de kussens waren ook precies hard genoeg. Ik heb 9 uur zalig geslapen.
hny4De sanitaire voorzieningen 
We hadden een badkuip waarin we ook staand konden douchen, een toilet en twee wastafels, allemaal in een behoorlijk grote badkamer. De doucheproducten waren van eigen makelij, of in elk geval zelf gebotteld. Er was zeep, shampoo, body lotion en badzout. Ze roken allemaal wel ok, maar niet superbijzonder. Ik heb uiteindelijk geen gebruik van het bad gemaakt, want hoewel ik erg hecht aan de aanwezigheid van een bad, ga ik er eigenlijk bijna nooit in liggen. Thuis ook niet, overigens. Maar ik vond het fijn dat het er was, en het ronde raampje van de badkamerdeur leende zich uitstekend voor Titanic-imitaties. Jammer dat M die niet snapt.

hny5Het ontbijt Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo gelukkig ben geweest met een ontbijtbuffet. Ze hadden werkelijk alles. Pannenkoekjes, roereieren, gekookte eieren, een meneer die eieren voor je bakte, spek, worst, wentelteefjes, baked beans, grote hoeveelheden beleg, yoghurt, muesli-achtigen, een machine om zelf sap mee te maken, en lekkere koffie en thee. Het allerlekkerst vond ik het muesli-brood, waarvan ik tot mijn teleurstelling vernam dat ze het zelf bakken, dus dat ik het nergens kan kopen. En buiten het ontbijt staat het ook niet op het menu bij Hotel New York, dus ik zal daar vaker moeten ontbijten. Hè, wat erg voor me.

hny6Unique selling points De locatie en geschiedenis van Hotel New York zijn allebei indrukwekkend. Ik vond onze kamer ontzettend mooi, de mensen bij de receptie waren heel vriendelijk, de thee die ik ’s ochtends op de kamer liet bezorgen was een mooie touch op een fraai dienblad (en kostte niks). Ik vond alle dingetjes met het logo van HNY erop ook leuk, en ik heb een potloodje gepikt als souvenir. De kluis op de kamer is iets dat ik me natuurlijk zal blijven herinneren, en het ontbijtbuffet… Ik zou eigenlijk niet weten waarom ik in Rotterdam een ander hotel zou willen testen.

Nog iets te zeuren? Op het gebied van First World Problems heb ik een serieuze klacht: toen ik uit de douche kwam moest ik best ver lopen naar het handdoekenrekje. Maar dat is dus gezeur. Ik ben echt niet de enige die allergisch is voor dons, dus ik zou zelf niet zo pontificaal allergenen bij mensen op de kamer neerpleuren, maar aan de andere kant werd het werd wel duidelijk vermeld, dus ik kon er meteen naar handelen. Ik had in het begin een beetje moeite met hoe donker de kamer was, maar dat bleek te komen door de duurzame spaarlampen, die even wat tijd nodig hadden om op gang te komen.

Wil je terug? Ja graag. In elk geval om te ontbijten, maar ik zal mijn uiterste best doen om daar ook weer te overnachten. Sterker nog, ik ga gewoon op zoek naar 2 daagse programma’s op de Kop van Zuid om het weer mogelijk te maken. Of ik ga gewoon in mijn eentje. Of ik ga op zoek naar prijsvragen waarbij ik een nachtje HNY kan winnen. Ja, dat is het. Weet iemand een prijsvraag?