Gastschrijver

4 en 5 mei

Een tijdje terug heb ik een verhaal van Marjolein geplaatst. Vooralsnog is zij de enige gastschrijver van flauwekulletjes, en ter gelegenheid van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag bied ik jullie nog iets van haar hand aan: ditmaal een gedicht, compleet met foto en toelichting.

DSC_0151

Een herinnering – Marjolein Hoogeveen
Een herinnering
aan de laatste dagen
Een herinnering
aan de lege magen
Een herinnering
aan de heersende wanhoop
maar bovenal een herinnering
aan een blik van hoop
Mijn beide opa’s en oma’s woonden in het westen van Nederland, dat deel waar de Hongerwinter was. In april 1945 mochten de geallieerden (na lang onderhandelen) voedseldroppingen boven Nederland uitvoeren. De bevolking kreeg hier bericht over. Oma Hoogeveen had hiervan het stencilblad bewaard. Daar heb ik helaas geen foto van, maar het blad zit nog steeds in een van haar fotoboeken die nu bij mijn tante staan.
In maart moesten we het appartement van mijn andere oma, oma de Boer, leeghalen. In de berging vonden we een groenig blik met deuken erin. Welfare Biscuits uit Halifax door Merdedith & Drew, een voedeldroppingblik!  Dit blik gaf de mensen en dus ook mijn beide opa’s en oma’s weer hoop op een betere tijd, een betere wereld. Ik heb het nu in mijn huis staan, het is het eerste wat je ziet als je mijn huiskamer binnenloopt.
En ja ik, wij, kunnen veel zeuren over hoe slecht soms dingen in ons leven zijn geregeld, maar dit blik zet me altijd weer met beide benen op de grond. Het blik herinnert mij er aan dat het eigenlijk wel allemaal meevalt, en dat we het hier toch mooi en goed hebben in ons kikkerlandje.