Gezeur,  Rotterdam,  School

Het nuttige en het aangename

We zitten op het moment vol in de examentijd. Dat betekent dat leerlingen keihard aan het werk zijn om alles te laten zien wat ze de afgelopen zes jaar van ons hebben geleerd (of de afgelopen zes weken op examentrainingen, maar dat is ook een keuze), en dat wij docenten een significante verschuiving in onze daginvulling hebben. in plaats van een paar uur per week met de zesde klas te werken aan de voltooiing van hun schoolcarrière, mogen we nu een paar uur per week surveilleren in een gymzaal, wat voor mij een behoorlijke uitdaging is, want ik ben helemaal niet in staat om anderhalf uur achter elkaar niets anders te doen dan om me heen te kijken. Bovendien is er natuurlijk ook het daadwerkelijke eindexamen. Het examenrooster was dit jaar niet in mijn voordeel, want ik werk op dinsdag en woensdag op school en het examen was donderdag, dus ik kon al op een niet-schooldag naar Voorburg om de toetsen op te halen, maar ik moest ze ook nakijken, want op maandag was de correctiebespreking van de Vereniging Classici Nederland, en dan moet je als docent natuurlijk wel weten waar je het over hebt. Tijdens zo’n bespreking zitten ongeveer 40 docenten Klassieke Talen in een klaslokaal en praten we uitgebreid over het examen, wat we ervan vonden, wat de nakijkproblemen zijn. Serieuze issues kunnen we gelijk bij een officiële bobo neerleggen in de hoop dat daar rekening mee gehouden kan worden bij het vaststellen van de norm.

trap

Dat is natuurlijk allemaal heel belangrijk, maar ik had toch de pest in, omdat mijn schoolleven enorm met mijn andere leven interfereerde. Meestal slaag ik erin om alleen op school voor school te werken, met uitzondering van mail en een enkel telefoontje, maar dat ging nu dus niet. Ik had er ook al een uur of 12 nakijkwerk inzitten en ik was pas op de helft van de eerste ronde (er is ook altijd een tweede, als het extra correctieadvies binnenkomt) toen ik naar Rotterdam afreisde voor de bespreking. Het leek me voor mijn eigen gemoedsrust wel een mooi plan om het nuttige bezoek aan de examenbespreking met iets aangenaams te proberen te verenigen. Meestal betekent dat voor mij dat ik ga shoppen, maar ik heb de laatste tijd zo vaak een moeilijke dag die ik voor mezelf probeer op te lossen door te winkelen dat dat behoorlijk in de papieren begint te lopen, dus ik moest een andere oplossing vinden. Gelukkig diende die zich onmiddellijk aan toen in Rotterdam Centraal uitliep, want er was in het kader van ‘Rotterdam viert de stad’ een gigantische trap op steigers neergezet. Het was helemaal niet druk (dat het een regenachtige maandagmiddag was was vermoedelijk een factor in dezen), dus ik kon zo naar boven. Bovenop het Groot Handelsgebouw had ik een schitterend uitzicht over de stad en ik had gelijk mijn cardio voor de dag gedaan, want het waren wel veel traptreden. Ik had gelijk meer zin in de bijeenkomst – die achteraf ook wel aangenaam was, want ik heb veel oude bekenden gezien en een boel punten voor mijn leerlingen losgepeuterd. Geen verloren middag dus!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.