Brexit,  Politiek,  Serieuze zaken

Brexit

Ik ben een Britse. Ik woon al 38 jaar in Nederland, ik heb een vestigingsvergunning voor onbepaalde duur en een werkvergunning; ik zou zonder enige moeite een Nederlands paspoort kunnen krijgen, maar ik ben erg gehecht aan mijn Britse nationaliteit. Althans, dat was ik, tot ik vrijdag de uitslag van het EU-referendum zag. Want nu weet ik het niet meer: is dit Engeland nou het land waar ik bij wil horen? Een land dat bewust kiest om in hoge snelheid meerdere stappen achteruit te zetten, om de kansen voor hun jongeren om in Europa te studeren aanzienlijk kleiner te maken of zelfs tot nul te reduceren, om actief bij te dragen aan de werkloosheid van de burgers door bedrijven met EU-aspiraties het land uit te drijven en om een grote muur op te zetten die import en export van producten flink complexer zal maken.
Zelf mocht ik overigens niet eens stemmen, want het stemsysteem in Engeland zorgt ervoor dat een Britse die zo EU-georiënteerd is dat ze langdurig ergens anders in Europa woont, niet mag meestemmen over de deelname van haar eigen land aan precies die EU. Ik voel me, in the words of the bard, behoorlijk verneukt.

brexit_AHet is me vooralsnog volledig onduidelijk wat de gevolgen van een Brexit zullen zijn voor alle Britse expats die in Europa wonen. Moet ik, als ik terugkom van vakantie, nu op Schiphol langs de ‘non-EU citizens’-balie? Mag ik hier überhaupt nog werken? Kan ik in de gemeenteraad blijven?
Is het verstandig om me zo snel mogelijk te laten naturaliseren tot Nederlandse? Maar het gaat natuurlijk niet om mij. Het gaat om de mensen die, onder invloed van politici die vanuit eigenbelang handelden, hebben gestemd zonder na te denken over de gevolgen. Het gaat om de politici in andere landen die mee willen in de slipstream van wat er in dat niet zo heel Verenigd Koninkrijk is gebeurd. Het gaat om referenda waarin mensen denken dat ze hun onvrede over van alles kunnen verwoorden door een eenvoudig ‘blijven’ of ‘weggaan’.

13439151_849666245167034_5397004172866994712_nZo eenvoudig is het niet. Als D66-er zou ik in principe enthousiast moeten zijn over referenda, maar inmiddels weet ik het zo net nog niet. Een referendum is een krachtig instrument dat ingezet kan worden om aan de burgers van een land te vragen wat ze vinden met betrekking tot onderwerpen waarover ze zich tijdens de landelijke verkiezingen niet hebben kunnen uitspreken (doordat die onderwerpen later pas zijn opgekomen), maar dat betekent niet dat een referendum een middel mag zijn om mensen die zich onprettig voelen met de gang van zaken in het algemeen die gevoelens tot uiting te laten brengen door middel van een enkele vraag. Daar is doorgaans de materie te complex voor.
De roep in Nederland om een referendum over een eventuele Nexit is wat mij nu ervan weerhoudt om me te laten naturaliseren. Ik ben nu als Britse al verneukt door een referendum, ik laat me dat niet ook als Nederlandse overkomen. Maar ik hoop ook dat de Nederlanders zich dat niet laten gebeuren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.