Yoga

Hete yoga

Ik hou van bijna alle soorten yoga. Ik ben er wel van overtuigd dat de meeste mensen die yoga doen een echte liefde hebben op yoga-gebied, en in mijn geval is dat Iyengar Yoga, maar ik ben heus weleens bereid om vreemd te gaan. Toen L me uitnodigde om mee te gaan naar een les Bikram Yoga (dat is dan haar yoga) in Den Haag, moest ik wel even wat overwinnen. Ik heb een paar jaar geleden een abonnement gehad bij de Bikram school in Leiden, maar daar ben ik op een gegeven moment op afgeknapt. Daar had ik een aantal redenen voor. Bikram Yoga-lessen bestaan altijd uit het uitvoeren van hetzelfde schema, waarbij de docent dus altijd precies hetzelfde zegt. Dus echt letterlijk hetzelfde, en voor iemand als ik, met een milde obsessie voor woorden, kan dat behoorlijk irritant worden, omdat ik het script dus ook uit mijn hoofd dreigde te gaan kennen en daar werd ik zenuwachtig van, want ik was alleen nog maar bezig met wat de docent ging zeggen, in plaats van met wat de docent op dat moment zei, of gewoon met het uitvoeren van de houdingen, waar ik tenslotte voor gekomen was. Bovendien trekt Bikram, anders dan veel andere yoga’s, nogal wat mensen die vooral lijken te komen om zichzelf bij 38 graden te kunnen bewonderen in een van de vele spiegels die in de zaal hangen, en die zich daar ook op kleden: micro-broekjes en kleine topjes. Dat leek me eerlijk gezegd niet zo heel yoga.bikrammmmMaar ja, inmiddels ben ik afgevallen en durfde ik ook wel in zo’n outfit, al moest ik wel even wat overwinnen, want anderhalf uur naar je eigen blote buik kijken is best confronterend. Over het vooraanzicht ben ik best tevreden, maar toen ik mezelf van de zijkant zag was ik wel even teleurgesteld in mijn eigen strakheid. Het viel me overigens wel op dat ook de andere deelnemers minder perfect waren dan ik me destijds kon herinneren, dus misschien zat de ‘Bikram is voor Übermenschen’-gedachte vooral tussen mijn oren. Het vaste script van de docent herkende ik weer voor een groot gedeelte, maar de grootste winst zat voor mij in de daadwerkelijke les (ja, daar gaat het tenslotte om): waar ik bij mijn vorige Bikram-bezoeken altijd op een gegeven moment wilde afhaken en het streven vooral was om dat moment zo laat mogelijk in de les te laten vallen, want bij een temperatuur van 38 graden heb ik namelijk helemaal geen zin om mezelf in allerlei bochten te wringen, heb ik het nu prima tot het einde volgehouden. Sterker nog: ik vond het eigenlijk wel leuk. Misschien dat ik Bikram Yoga Leiden wel zo gek krijg om me nog een keer een proefweek te laten doen – je weet maar nooit, als ik het acht dagen achter elkaar doe, zou ik zo maar een nieuwe yoga kunnen hebben.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.