Coaching,  Cursus,  Scholing,  Yoga

Een leven lang leren

Vorige week was nogal een week van de opleidingen. Dinsdag begon de Basiscursus Coaching in Zwolle, die ik voor school mag doen, en los van het feit dat ik om 6.30 de trein mocht nemen, had ik er veel zin in. In totaal hebben we 5 bijeenkomsten, en aan het eind ervan ben ik een echte coach. Of althans, een basis-coach. Tijdens de eerste bijeenkomst maakten we uitgebreid kennis met elkaar, keken we naar filmpjes met goede en slechte voorbeelden van coaching (Mathilde Santing is goed, Robert ten Brink minder, Sonja Barend is the queen, maar dat wist ik al van de IDFA-trainingen), voerden we in drietallen een gesprek (2 mensen praatten met elkaar en 1 observeerde) aan de hand van een persoonlijk uitgezochte kaart, en kregen we te horen wat er allemaal van ons verwacht wordt.  We worden beoordeeld op de eindpresentatie, het werkstuk en de voldoende beoordeling voor onze STAARRT. Ja, inderdaad, de STAARRT. Dat staat voor Situatie – Taak – Activiteit 1 – Activiteit 2 – Resultaat van de activiteiten – Reflectie op de activiteiten – Transfer. De activiteiten zijn geloof ik daadwerkelijke coachingsgesprekken; voor de volgende keer moeten we de ST af hebben. Met de situatie omschrijven we waarom we de opleiding volgen en de taak omhelst 2 leerdoelen – die zijn persoonlijk en moet ik zelf formuleren.

coachingIn het kader van de andere scholing heb ik het hele weekend doorgebracht op het Iyengar Yoga Instituut in Amsterdam, want het laatste jaar van de yoga-opleiding is ingegaan en ik wil ook echt het examen halen, dus ik kan niet verzaken. Of althans, niet te veel. Gevolg van dit alles is dat ik in de trein op weg naar de yoga-opleiding huiswerk zit te maken voor de coach-opleiding. Ik heb al 3 hoofdstukken gelezen uit ‘Coachen met een leeg hoofd’, en voor deze week staan nog 2 hoofdstukken uit ‘Reflecteren: de basis’ op het programma. In elk geval heb ik als plan om zo snel mogelijk een mooie stapel ansichtkaarten te verzamelen zodat ik die kan gebruiken als ingangetje tijdens een coachingsgesprek – want als een van mijn leerdoelen heb ik ‘oefenen met social talk’ gekozen. Soms lijkt het er namelijk op dat slap lullen mijn superpower is, maar in werkelijkheid vind ik het heel moeilijk om een gezellig gesprek te voeren – en als dat belangrijk is om iemand een prettig gevoel te geven aan het begin van een coachingssessie, dan zal ik dat moeten leren. Ik heb ook een statief gekocht zodat ik met mijn iPhone de 2 intake-gesprekken  met collega’s die ik voor volgende week heb afgesproken kan opnemen (en ok, misschien wil ik me ook wel tot treitervlogger ontwikkelen). Kortom, ik lig op schema met mijn huiswerk en ik ben vooralsnog erg gemotiveerd, dus dat wordt wel wat. Kom maar door met die STAARRT*.

* Ik heb me van tevoren voorgenomen om me niet te ergeren aan afkortingen. Dus toen de docent zei ‘Wees een OEN’ (open – eerlijk – nieuwsgierig), moest ik even slikken om de terminologie, maar met de inhoud ben ik het natuurlijk eens.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.