43 dingen,  Adulting,  Cosmetica,  Kleren,  Winkelen

No Spend

In mijn 43-dingen lijstje heb ik, vol ambitie, opgenomen dat ik maar liefst 2 maanden als ‘No Spend’-maanden zou markeren. De regels voor een ‘No Spend’-maand zijn eenvoudig: ik mag (van mezelf, er is verder niemand die het controleert, maar gelukkig heeft mijn inner voice een stevig Duits accent) geen geld uitgeven aan kleren, schoenen, cosmetica, schrijfwaren en boeken. Er zijn ook mensen die helemaal doorpakken en gelijk ook horeca van de lijst halen, maar ik ben niet helemaal gek geworden; ik moet wel een reden hebben om ‘s ochtends mijn bed uit te komen. De eerste maand waarop ik de hand op de knip heb gehouden was september. Dat is op zich een handige maand voor dit soort fratsen, want niet alleen heb ik dan sowieso al een heleboel geld over de balk gesmeten tijdens de zomervakantie en in de uitverkoop in augustus, maar het nieuwe schooljaar is dan net begonnen, en dan heb ik het meestal zo druk dat ik van voren niet weet dat ik van achteren leef, laat staan dat ik tijd of energie heb om eens even rustig te gaan shoppen. De tweede ‘No Spend’-maand is natuurlijk februari – waarom zou ik een maand van 31 dagen kiezen om zuinig te leven als er ook een maand in omloop is die maar liefst 2 dagen korter is? Ik hou wel van een uitdaging hoor, maar je kan overdrijven. Bovendien is februari, net als september, handig gepositioneerd in het jaar, want in januari is het laatste restje vakantiegeld opgegaan aan de winteruitverkoop, en bovendien koop ik voor de Kerstvakantie meestal meer boeken dan ik heb kunnen lezen, dus ik heb dan niks nodig.

Ik heb natuurlijk sowieso niks nodig. Ik heb, zelfs na mijn radicale kledingkastopruimactie van afgelopen week, waarover in een latere blog ongetwijfeld meer, nog steeds een enorme kast vol kleding. Er staan zeker 10 boeken die ik niet heb gelezen op mijn e-reader en ik denk dat er wel 70 maagdelijke hard copy boeken in de verschillende kasten in ons huis naar me liggen te smachten. En dan hebben we het nog niet over de collecties make-up, nagellak en schrijfwaar. Geloof me, ik heb genoeg. Dus dan is het best wel een goed idee om een maandje pas op de plaats te maken en even niets te kopen. Maar deze maand is me verrassend zwaar gevallen, vooral omdat ik hard geconfronteerd werd met enerzijds mijn neiging om stress om te zetten in impulsaankopen (en gestresst was ik, want het was verschrikkelijk druk op school en in mijn leven) en anderzijds met het feit dat ik de afgelopen maanden langzaamaan steeds een beetje ben aangekomen, waardoor een deel van mijn kleren me niet meer past. Ik had mezelf graag getroost voor al het harde werken en mijn dikke kont door even iets moois voor mezelf te kopen, maar ja, dat kon dus niet. En als ik het niet kan afkopen, moet ik er over nadenken. Wat dat heeft opgeleverd? Ik heb in plaats van shoppen 3 series uitgespeeld en 4 boeken gelezen. En de energie die ik anders aan winkelen besteed heb ik in de gym omgezet. Zo levert zo’n maand niets uitgeven misschien wel meer op dan wat geld besparen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.