Corona,  Corona-diaries,  WhatsApp

App-groepen

Zoals iedereen die niet onder een steen leeft, zoals Michel, want die heeft geen mobiel,* zit ik in een aantal app-groepen. Nou ja, een aantal: aanzienlijk meer dan ik soms zou willen. Er zijn mensen die eens in de zoveel tijd door hun WhatsApp heen scrollen en bekijken of er groepen bij staan die niet meer actief zijn, waarna ze er vervolgens uit stappen, en dus alleen lid zijn van actieve groepen waar ze daadwerkelijk bij willen horen, maar ik ben dus zo iemand die dat nooit doet en vervolgens constateert dat ze de last person standing is in een app-groep die ooit een bloeiende gemeenschap is. Serieus, ik ben de koningin van meerdere groepsapps voor 1 persoon. En ergens past dat ook wel bij me. Het fijne van dat soort groepsapps is dat ik er geen last van heb, want niemand post ooit iets (want ik heb mezelf niet zo heel veel te melden – ik weet alles al), niemand wil wat van me (ja, ok, ik stel absurde eisen aan mezelf, maar daar heb ik andere kanalen dan WhatsApp voor) en niemand komt met informatie waar ik alleen maar angstig en gestresst van word. Dat is op het moment wel anders in sommige app-groepen op mijn telefoon die wel actief zijn: het lijkt soms wel een wedstrijdje doemdenkend verplassen, een soort ‘wie heeft de somberste?’ en ik vraag me oprecht af wie daarbij gebaat is. Ik in elk geval niet.

Het zijn spannende en angstige tijden op het moment en ik ben ervan overtuigd dat we elkaar moeten steunen. Dat betekent wat mij betreft dat we allemaal ons best moeten doen om een beetje positief gestemd te blijven. Natuurlijk is het verschrikkelijk dat er zo veel mensen ziek zijn, dat er ouderen helemaal alleen op een kamertje liggen te wachten op bezoek dat niet binnen mag komen, dat hulpverleners zich drie slagen in de rondte moeten werken met het risico zelf aan corona ten onder te gaan. Maar of het dan ook verstandig is om actief bij te houden hoeveel mensen er nu op de IC liggen en die getallen te vergelijken met de getallen van gisteren en vervolgens te speculeren over de getallen van morgen? Ik denk het niet. Ik heb de indruk dat de mensen die dit doen dat niet doen met als doel de rest van de wereld de nachtrust te misgunnen, maar dat is wel bijvangst; zelfs als je dit doet in het kader van realisme en op basis van kennis van zaken, maak je nog steeds een heleboel mensen angstig. En aan die angst hebben we op het moment helemaal niks, want we waren zo bang dat we doorlopend onze handen wassen en binnen blijven en de hele avond naar Holland’s Next Virologist zitten te kijken. Veel meer realiteit hebben we niet nodig. Ik ben al angstig door corona, ik word alleen nog maar angstiger door WhatsApp. Persoonlijk zou ik het liefst alleen nog lid zijn van app-groepen die steun bieden aan de mensen die het nodig hebben en aandacht aan iedereen die thuis de muren op zich ziet afkomen. Kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat niet alleen mijn privé-groepsapps aan die eisen voldoen? Dank.

* Ja, ik weet het: GEEN MOBIEL. Hij vindt dat lekker rustig. Waarschijnlijk heeft hij gelijk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.