Corona,  Corona-diaries,  Gemeenteraad

Online raadsvergadering

Vanavond mocht ik weer iets nieuws toevoegen aan de lijst ‘dingen die ik nooit had verwacht online te moeten doen’, namelijk een online vergadering van de gemeenteraad. We hadden al geoefend, met online fractievergaderingen, een online presentatie over het sociaal domein en een online commissievergadering (waarin de raadsvergadering werd voorbereid), maar een raadsvergadering is extra uitdagend, omdat de wet moest worden aangepast, want om te kunnen stemmen moet je fysiek in de raadzaal zijn, maar dat kan nu niet, dus we gingen online stemmen. Het is best bijzonder om je collega-raadsleden allemaal in hun eigen huis te zien zitten, en vanuit het eigen territorium hun standpunten te horen verdedigen, en na wat opstartproblemen lukten de stemmingen zelfs ook. Het meest tijdrovende agendapunt was het Leidse evenementenbeleid, en dat valt binnen mijn portefeuille (Cultuur), dus ik ben uitgebreid in beeld en aan het woord geweest. Het is natuurlijk vreemd om, in een periode waarin we helemaal geen evenementen hebben, te praten over zo’n onderwerp, maar het was belangrijk om het onderwerp toch te bespreken, al was het alleen al om ons optimisme over dat deze crisis ooit voorbij zal zijn onder woorden te brengen. Er komt een moment dat we weer naar buiten mogen, dat er Werfpop is, of de viering van Leidens Ontzet, of een Kerstmarkt, en dan is het fijn als het allemaal goed geregeld is.

Dat de democratische processen doorgaan, ook al is het onmogelijk om elkaar te zien in de raadszaal (die op het moment overigens een vervangende zaal is, want het stadhuis wordt verbouwd, dus we hebben een tijdelijke raadzaal vervangen door een virtuele) is ontzettend belangrijk, al zal het nog even duren voordat het ‘business as usual’ wordt. Maar goed, daar zijn we inmiddels wel aan bekend. De avond kende hoogtepunten en dieptepunten. Dieptepunten zijn dat we elkaar niet allemaal rustig kunnen zien en spreken, dat we elkaars lichaamstaal niet kunnen zien, dat er geen koffie en koekjes zijn, en dat mijn collega’s niet konden zien dat ik echt een leuk jurkje aan heb. Bovendien is het bloedheet in onze slaapkamer, dus ik smolt langzaam weg. Maar er waren ook hoogtepunten: mijn inbreng ging geloof ik wel goed, we hebben de hele agenda af kunnen werken, nog voor middernacht, mensen die geen bespreekpunten konden gewoon een drankje drinken (ik kreeg een berichtje van iemand die een gintonix op mij dronk) en we hebben binnen de fractieapp heel smakelijk gelachen toen een niet nader te noemen raadslid keihard in de microfoon van haar laptop blasfemeerde omdat het maar niet lukte om te stemmen. Wat mij betreft concluderen we dat het kan, een online raadsvergadering, en dat we het gaan doen zolang het moet, maar zodra het weer op de normale manier kan zal ik vol enthousiasme naar de raadzaal fietsen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.